Zapečený pangasius so syrovou zálievkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
RYBA: pangasius, soľ, korenie 4 farieb, hladká múka na obalenie, maslo na osmaženie, ZÁLIEVKA: plátok masla cca 1,5 cm hrubý, cca 1 dcl mlieka alebo smotany na varenie, tavený syr cca 80 g, 1 PL solčanka, mletá morská soľ, troška nastrúhaného tvrdého syra, ZVYŠOK: zemiaky, cibuľka – nakrájať na kolieska, rajčiny - nakrájať na kolieska, korenia: soľ, korenie 4 farieb, rasca – podľa chuti, nemusí byť maslo na vymastenie zapekacej formy pár plátkov masla na zemiaky poslednej vrstvy
POSTUP PŘÍPRAVY
Presné množstvá nemám - recept vznikal náhodne za pochodu pri príprave nedeľného obeda :-). Ale zachutil hlavne deťom - tak som ponamáhala držku a spísala som si do budúcna, ako vznikal, ak by náhodou dostali opäť chuť na tohto pangasa :-).
Foto na recepte nie je práve lákavá, ospravedlňujem sa - ale je to krájaním horúceho jedla po dopečení, keďže hladné krky už čakali na svoj "nášup". Po stuhnutí sa dá krásne a úhľadne porciovať, chuť je však stále rovnako jemná.
 |
Zemiaky si očistíme, umyjeme a pokrájame na kolieska cca 3-4 mm hrubé. Nakrájame si na kolieska rajčiny a cibuľku (množstvo podľa uváženia – tak asi v jednej vrstve). Zapekaciu formu – najlepšie je jánske sklo – si vopred vymastíme. Vrstviť začíname vrstvou zemiakov, ktoré jemne na vrchu nasolíme, trošku okoreníme, prípadne posypeme rascou. Ďalšia vrstva je cibuľka, dodá chuť zemiakom. |
 |
Príprava zálievky: do mikrovlnky si dáme roztopiť maslo v mlieku, potom v tom roztopíme tavený syr, ochutíme solčankou a soľou. Nakoniec pridáme nastrúhaný tvrdý syr (cca 5 dkg - skôr na zahustenie zálievky), ale keď už zmes nie je taká horúca, aby syr nezačal leptať.
Opäť sa chybička vlúdila - nemám foto prípravy pangasa :-). Ale je to jednoduché a už rutina v kuchyni :-). Rozmrazenú, umytú a vysušenú rybu si osolíme, nakoreníme a obalíme v hladkej múke a hneď na rozpálenej panvici zprudka osmažíme, vyberieme na papierovú utierku a necháme stiecť z tuku. |
 |
Na cibuľku navrstvíme pripraveného pangasa. |
 |
Na rybu poukladáme pokrájané rajčiny. Túto vrstvu zalejeme asi 1/2 pripravenej zálievky, aby pekne stiekla až po spodok. |
 |
Potom navrstvíme posledné zemiaky, trošku ich opať posolíme, okoreníme a zalejeme zvyškom zálievky. Mne ostalo ešte troška strúhaného trvdého syra, tak som ho tam šupla tiež. Na škodu veci to určite nebolo. |
 |
Úplne nakoniec ešte na zemiaky položíme pár tenkých plátkov masla – nie na každý kúsok, tak od oka šup sem, šup tam :-). |
 |
Takto pripravené zemiaky s rybou zakryjeme a dáme zapekať do predhriatej rúry na 220°C a podľa hrúbky zemiakov zapekáme cca 1 hodinu. |
 |
upečená dobrota pred "pokazením kvôli nášupu" |
 |
...alebo čo ostalo po zásahu barbarky :-) dobrú chuť k tejto dosť výživnej bombe :-) |