Francúzska drožďová nátierka z TOFU



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 cibuľa, cca 1/3 póru, 2 kocky tofu natural syra, 4 kocky droždia, bylinky: koriander, rozmarín, bazalka, chilli, 3 PL olivového oleja, 2-3 PL sójovej omáčky, morská soľ Množstvo je dvojnásobné, pretože túto nátierku máme radi všetci, deťom pred dokončením odoberiem polovicu a potom pridám chilli.

POSTUP PŘÍPRAVY

Základ na tofu nátierku už tu mám, ale nebudem vás nútiť prehľadávať tých mojich pár receptov, dám to sem znova :)
Mám veľmi rada sójové nátierky, ale nerada ich kupujem, keďže sú konzervované a dochucované. Tak som sa dopracovala k vlastnému receptu chuťovo veľmi blížiacemu sa francúzskej sójovej nátierke v črievku, možno ju má tiež niekto rád a uvíta tento recept-návod na jej domácu verziu.
Koreniny a bylinky, ktoré používam - môžte nahradiť svojimi obľúbenými, základom je tofu, droždie, cibuľa a pór alebo jedna z nich, soľ a korenie. Klasické čierne mleté korenie takmer nepoužívam kvôli jeho dráždivosti žalúdka. Nahrádzam ho koriandrom a rozmarínom.
Kto má rád, môže použiť kari korenie, u nás toto jedno korenie nie je obľúbené.

Ak Vás to zaujíma, tak pri koreniach sa trošku pozastavím - kto má záujem, môže si prečítať, kto nie, stačí to preskočiť.
Na nete som náhodou našla článok, kde autor predstavuje korenia, ktoré dochutia jedlo a súčasne fungujú ako prevencia proti rakovine. Koľko je na tom pravdy, netuším, no keďže ma táto choroba desí, prikladám link, kde si môžte článok prečítať:
ona.idnes.cz/sedm-koreni-ktera-pomohou-i-v-boji-s-rakovinou-f4c-/zdravi.aspx?c=A101102_124514_zdravi_bad

nakrájame si cibuľu a pór v množstve asi jedna k jednej - alebo podľa chuti a stavu chladničky len to, čo máme k dispozícii. nemusíme krájať úhľadné kock, keďže aj tak sa tak to nakoniec zmixuje. krátko orestujeme na olivovom oleji, trošku osolíme. netreba smažiť dlho, stačí trošku do sklovita. popri smažení cibule a póru si nakrájame na kocky alebo na hrubom strúhadle nastrúhame tofu - ktorý spôsob si zvolíte je jedno, keďže nakoniec vo finále zmes rozmixujeme.
na osmahnutú cibuľku dáme krátko orestovať nakránajané (nastrúhané) tofu. túto foto som nejakým záurakom vymazala, ale aspoň nebude fotopostup až taký dlhý :-) po osmahnutí tofu na cibuľke a póre pridáme korenia a opäť chvíľku smažíme za stáleho miešania
prišiel čas pridať sójovú omáčku - len pre názornosť, používam už len túto zo zdravších obchodov, neobsahuje ochucovadlá a je prírodne fermentovaná bez chémie. a zase trošku spolu osmahneme
po pridaní korenín a v očakávaní pridania čerstvého droždia
droždie - naozaj dávam na dve kocky tofu (každé máva cca 170 g) 4 kocky droždia kvôli chuti, tu sú 4 trošku pomrvené kocky droždia, kvôli identickej chuti francúzskej nátierky je lepšie dať ich tam toľko, možno aj viac :-) droždie necháme len rozpustiť, nesmažíme, nech sa nestratí chuť droždia
takto to vyzerá po rozpustneí droždia - nevidno nič :-) približne rovnaká farba, akurát vôňa ťahajúca sa po byte svedčí o príprave tejto nátierky :-))))) a ideme odstaviť zo sporáka a mixovať
toto je zmes po rozmixovaní ešte teplá v hrnci - čas na dochutenie, ak nám je málo slaná. podávame s celozrnným pečivom alebo hriankami, zeleninka....dobrú chuť :-)