Laskonky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 bielka, 300g kyšťálový cukor, štipka soli, 90g mleté orechy a 2PL polohrubej múky.........plnka: 150g masla, 150g práškového cukru, 100g nutely, 1KL mletej kávy, 1 žltok, 50g mletých orechov, 2PL rumu

POSTUP PŘÍPRAVY

Viem, viem receptov na laskonky je tu neúrekom a všetky sú skvelé, ale tento recept si tu dávam pre seba , lebo som ho mala napísaný len na takom zdrape papiera a už som ho dvakrát zapotrošila. Bola som z toho nešťastná, lebo práve podľa tohto receptu sa mi na prvý pokus podarili jedinečne, takže si ho chcem takto uchovať do budúcnosti a možno aj niekoho inšpirovať. Keďže som si nebola istá, či sa mi vydaria, tak som ani postup nefotila podrobne, ale budem sa ho snažiť opísať, čo najlepšie. Aj kvôli svojej sklerózke......................... Takže: pripravíme si vodu do hrnca a kým nám voda zovrie, poriadne vyšľaháme bielka, do ktorých pridáme štipku soli , potom keď sú dostatočne vyšľahané pridáme cukor, ešte trošku šľaháme , kým sa cukor nespojí s bielkami a až potom dáme nad paru. Bielka s cukrom šľaháme nad parou minimálne 10 minút, môže aj dve minútky viac, ale neprežeňme to zbytočne. Potom dáme misu z pary dole a jemne do bielkov zamiešame orechy a múku. Plech potrieme hociakým tukom, aby sa nám nešmýkal na plechu papier na pečenie. Ak máme formu na laskonky , tak pomocou nej nanesieme masu na plech. Ja som si takto pripravila naraz tri plechy a piekla som asi 1 hodinu na 125°C v teplovzdušnej rúre. Plechy som počas sušenia menila asi po 10-15 minútach . PLNKA: Vymiešame cukor s maslom a žltko. Potom pridáme orechy, nutelu a rum. Dobre premiešame, a naplníme zdobiace vrecko plnkou , nanesieme na vychladené laskonky. Plnku prikryjeme druhou laskonkou a máme hotovo.

laskonky nanesené na plech pomocou formy
plnenie laskoniek
a s inými dobrotami, piekla som ich už pred rokom, len som zapotrošila recept