Doboška v marcipáne

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Upečieme 2 piškoty zo 4 vajec. Na jednu potrebujme: 4 vajíčka, 4PL kryštálového cukru , 4PL polohrubej múky................ Na krém: 500ml mlieka, 5PL hladkej múky, 250g masla, 200g práškového cukru, 2PL kakaa.................Na marcipánový poťah: 200g cery, 200g práškového cukru, 200g plnotučného sušeného mlieka.....čokoláda na poliatie
POSTUP PŘÍPRAVY
Neviem aký lepší názov mám vymyslieť pre tento tento zákusok, no dosť pripomína dobošku a aj keď ten poťah nie je z pravého marcipánu je tiež fajnučký. Ja som robila dve dobošky, ale kto to nechce preháňať, tak stačí aj z polovičnej dávky , ale potom treba všetko deliť dvoma. Viac sa dozviete v postupe.
 |
bielka oddlelíme od žltkov , vyšľaháme. Keď sú dobre vyšľahané postupne pridáme 4PL kryšťálového cukru a šľaháme ďalej , až kým nie sú pekne lesklé biele |
 |
asi takto |
 |
potom pomaly primešame žltka |
 |
keď sú žltka dobre premiešané, jemne vmiešame múku, ale už nešľaháme šľahačom, pekne ručne, potom vylejeme cesto na plech vyložený papierom na pečenie , dáme piecť asi na 200°C na 12 minút, ale to si prispôsobí každý podľa vlastnej rúry |
 |
po upečení vyklopíme na utierku jemne posypanú práškovým cukrom, stiehneme papier a necháme vychladnúť |
 |
v mlieku rozmiešame múku a uvaríme kašu, ktorú vychladíme za občasného premiešania, tak, aby sa nám neurobili hrčky |
 |
kým sa chladí kaša, vyšľaháme maslo s cukrom |
 |
zmiešame kašu s maslom |
 |
pridáme kakao |
 |
piškotu rozdelíme po dlžke na tri rovnaké diely, najpr potrieme jeden plát, priložíme druhý plát, aj ten natrieme plnkou a nakoniec capneme tretí plát, potom potrieme celú dobošku krémom , tu mi nejaké fotky zmizli, ale to si vie každý predstaviť, samozrejme pri dvoch doboškách si delíme plnku podľa potreby |
 |
pripravíme si marcipán zmiešaním všetkých surovín, trvá to trošku dlhšie, ale spojí sa to do peknej hmoty |
 |
marcipán si rozdelíme na dve časti, ale len ten, kto robí dve dobošky, urobíme šúľok, ktorý trochu roztlačíme prstami, ako ja ľahšie sa začína s vaľkaním, marcipán vaľkáme medzi dvoma foliami |
 |
asi takto |
 |
marcipán pomocou jednej folie prenesieme na dobošku, uhladíme, vyžehlíme |
 |
orežeme prebytočný marcipán, kraje pekne uhladíme |
 |
nakoniec pofrkáme čokoládovou polevou |
 |
a potom už len mlsáme |