Pravá babičkina ťahaná štrúdla

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200 g polohr.muky,400 g hladkej muky,1 pl bravč.masti,1 vajce,štipka soli,4 dcl teplej vody
POSTUP PŘÍPRAVY
.
 |
Pozor ! ja som robila z polovičnej dávky ! Takže najprv si dáme do teplej vody roztopit masť. |
 |
Vodu vlejeme do pekarničky,pridame vajíčko a polohrubu muku.Potom hladku a sol.Všetko zmiesime na nelepivé cesto . |
 |
Cesto preložíme do naolejovanej misky a necháme 2 hodinky odpočívať. |
 |
Na stôl si prestrieme čistý obrus alebo plachtu,posypeme jemne hl.mukou.Cesto položíme do stredu a naolejovanými rukami (prstene dole ak si nechcete cesto potrhat ),chrbtom rúk cesto pekne vyťahujeme do všetkých strán. |
 |
Nie som žiadna preborníčka vo vyťahovaní cesta ale vidíte, že nemám žiadnu dieročku.Cesto je výborné,dobre sa s ním hrá :-) |
 |
Hrubé kraje odstrihnite alebo odrežte . |
 |
Cesto natrieme rozpusteným maslom ,posypeme trochu strúhanky a navrstvíme plnku.Môžete tak ako ja alebo aj na polovicu cesta.Zrolujeme pomocou plachty,konce zlepíme a odrežeme hrubú časť. |
 |
Ja som mala málo plnky,ale vy si urobte peknú tučnučkú ako sa patrí.Ja mám také plnené črevo :-)) Upečieme vo vyhriatej rure na 200 st asi 20 minút. Upečenú potrieme maslom a vychladnutu posypeme pr.cukrom. |