Čučoriedkovo krupicový koláčik



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto:
250g múky
1 KL kypriaceho prášku
štipka soli
120g masla
1 vajce
4 PL cukru
1 vanilkový cukor

Plnka:
500ml mlieka
125g krupice
4 PL cukru
2 vajíčka
1 KL nastruhanej citronovej kôry
2PL rumu alebo brandy
2 PL hrozienok
500g čučoriedok

POSTUP PŘÍPRAVY

Z múky, kypriaceho prášku, soli,masla, vanilkoveho cukru a vajíčka vymiesime krehke cesto, ktore necháme odstáť 30min. v chladničke.
Dno formy potrieme tukom, cesto na doske vyvalkáme ( ja som ho rovno vo forme vymodelovala :-)) a prenesieme do formy, kde vytvoríme cca 2cm okraje. Poprepichujeme vydličkou a necháme v chladničke dalších 20min.
Na cesto si položíme paier na pečenie a zaťažíme bud nejakým hrncom alebo aj suchým hrachom, ja som mala len hrniec. Rúru predhrejeme na 180 stupnou, teplovzdušnu na 160. pečieme 10-12min.
Na plnku dáme zovrieť mlieko, vysypeme don krupicu s cukrom a ešte 3 min. varíme. Oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtky vmiešame do kaše, pridáme citrónovú kôru a bredy alebo rum a hrozenka (ja som dala len trocha rumovej arómy a hrozienka som vynechala) hrozienka necháme napučať. Z bielkov ušlaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do kaše.
Čučoriedky umyjeme, necháme odkvapkať a tak isto vmiešame do kaše. Zmes nalejeme na cesto, navrchu vyhladíme a dáme piecť ešte na 15-20 min.
Ku koláčiku sa hodí aj šlahačka.
Dobru chuť :-)

Z múky, kypriaceho prášku, soli,masla, vanilkoveho cukru a vajíčka vymiesime krehke cesto, ktore necháme odstáť 30min. v chladničke.
Dno formy potrieme tukom, cesto na doske vyvalkáme ( ja som ho rovno vo forme vymodelovala :-)) a prenesieme do formy, kde vytvoríme cca 2cm okraje. Poprepichujeme vydličkou a necháme v chladničke dalších 20min.
Na cesto si položíme paier na pečenie a zaťažíme bud nejakým hrncom alebo aj suchým hrachom, ja som mala len hrniec. Rúru predhrejeme na 180 stupnou, teplovzdušnu na 160. pečieme 10-12min.
Na plnku dáme zovrieť mlieko, vysypeme don krupicu s cukrom a ešte 3 min. varíme. Oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtky vmiešame do kaše, pridáme citrónovú kôru a bredy alebo rum a hrozenka (ja som dala len trocha rumovej arómy a hrozienka som vynechala) hrozienka necháme napučať.
Z bielkov ušlaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do kaše.
Čučoriedky umyjeme, necháme odkvapkať a tak isto vmiešame do kaše.
Zmes nalejeme na cesto, navrchu vyhladíme a dáme piecť ešte na 15-20 min.
Ku koláčiku sa hodí aj šlahačka
Dobru chuť :-)