Zinkina vílová tortička na želanie k 4. narodeninkám



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Orechový korpus: 6 vajec, 350 g pr. cukru, 10 PL vody, 150 g orechov, 100 g hrubá múka, 150 g polohrubá múka, vanilkový cukor, 3/4 PDP, kakao Plnka: 3 šľahačkové smotany, horká čokoláda 200g /várová/, biela čokoláda 100g, 2 stužovače do šľahačky rum, džem - ríbezľový a jahodový modelovacia hmota pasta dama, potravinárska farba, Decor gel priesvitný, stuha ...a samozrejme sviečka :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Na želanie pridávam postup - už tu je ako Zázračná torta - tak sa aj oficiálne volá - ale ja ju mám z portálu varecha a robím ju trocha so zmenami:
Tortička je fakt vynikajúca - jemná, nadýchaná, vláčna a ako to volám ja: orechovo - orechová - teda samý orech :-)

Korpus robím do 2 foriem 20cm:

Žĺtka, práškový cukor a vanilkový cukor dobre vymiešame ručným mixérom
Asi po 15 minútach po lyžiciach pridávame studenú vodu nie naraz, ale po lyžiciach a dôkladne vmiešame.
Postupne začneme pridávať múku s práškom do pečiva a orechy - tiež po lyžiciach a dôkladne zapracujeme.
Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a opatrne vmiešame.
Cesto rozdelíme na 2 časti a do jednej jemne zapracujeme 1 PL kakaa.
Cesto vylejeme do formy 20 cm - spodok vyložím papierom a boky vymastím a vysypem polohr.múkou a dáme piecť na 180 stupňov do vopred vyhriatej trúby až pokiaľ sa okraje neoddelia od krajov - cca 40 - 45 min podľa druhu trúby. Ja si zvyknem ešte špajdlou skontrolovať cesto, v strede torty.
Korpusy necháme vychladnúť a prerežeme na 2 časti.
Ja si ich pečiem vždy večer a do rána ich nechám odležať vo veľkých mikroténových vreciach - sú vláčnejšie.

Plnka:
2 šľahačkové smotany spolu s horkou čokoládou nechám priviesť do varu a odstavím.
1 šľahačkovú smotanu spravím s bielou čokoládou a 3 kockami horkej - je podstatne sladšia - pre tých čo majú radi sladké.
Nechám vychladnúť - z večera na ráno v chlade a pridám do každej stužovač a vyšľahám ručným mixérom, pokiaľ nie je krásne je tuhá.

Spodný korpus natriem džemom - jemne a potom plnkou, ostatné viem potom ešte pokvapkať rumom. Lepšie sa mi plnka dáva, keď je trocha potretá džemom.
Striedala som bledý korpus 2 tmavé a na vrch bledý.
Celú tortu ešte natrieme jemne bledým krémom - lepšie tak drží na ňom modelovacia hmota.

Na modelovanie používam Pasta dama - super sa z nej robia aj figúrky na rozdiel od K2.
Najskôr si pripravím farebné kúsky, potom potiahnem celú tortu bielou - vaľkajte si to na práškovom cukre - nebude sa Vám to lepiť.
...no a potom šup na obrázok podľa želania:
ten si robím po častiach a aby pekne držal a aj sa leskol, tak používam priesvitný Decor gel - Happy Birthday - ten sa používa aj na fotografie na torty, aby boli krásne lesklé.
Okolo torty som dala ozdobnú cukrársku stuhu - krásne drží.

.....podľa obľúbeného pyžamka :-)
detail víly ....alebo baletky? :-)