
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
220 g polohrubej múky, 1 ČL sódy bikarbóny, 2 PL mletej kávy, 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 - 4 PL vody (podľa veľkosti vajíčok), 2 - 4 PL oleja (podľa veľkosti vajíčok). Na krém: 250 ml mlieka, 1 pudingový prášok s vanilkovou príchuťou (40 g), 5 ČL kryštálového cukru, 250 ml kyslej smotany, 250 smotany na šľahanie - v mojom prípade to bola Rama Cremefine na šľahanie, 4 plátky želatíny. Na polevu: 100 g čokolády na varenie, 250 ml kyslej smotany.
POSTUP PŘÍPRAVY
Múku zmiešame so sódou bikarbónou a s mletou kávou. Žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom do peny, pridáme, vodu, olej a sypkú zmes. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý pridáme k ostatným surovinám. Cesto rozotrieme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Pečieme cca 15 minút pri 180 C. Príprava krému: 150 ml mlieka dáme variť. Do vriaceho mlieka pridáme zvyšné mlieko, v ktorom sme rozmiešali pudingový prášok s cukrom. Uvaríme hustý puding, ktorý miešame do vychladnutia. Do vychladnutého pudingu postupne vmiešame kyslú smotanu, vyšľahanú smotanu a premiešame. Štyri plátky želatíny zalejeme vodou a necháme napučať. Vodu zlejeme a želatínu rozpustíme v teplom vodnom kúpeli (pozor nesmie sa variť). Pridáme do nej 5 lyžíc krému a túto zmes vmiešame do zvyšného krému. Krém hneď rozotrieme na upečený vychladnutý plát cesta. Príprava polevy: V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a necháme takmer vychladnúť, ale nie stuhnúť. Pridáme kyslú smotanu a zľahka premiešame. Polevu natrieme na krém a dáme na niekoľko hodín do chladničky stuhnúť.
Zdroj: časopis Dobré jedlo