Francúzska bageta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KVASOK: 50 g psenicnej celozrnnej muky * 50 ml vody * CESTO: 600 g bielej psenicnej muky * 1 PL soli * 1/2 kocky drozdia * 1 lyzicka medu *300 ml vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Minulý týždeň som skúšala hneď 2 recepty na francúzske bagety..prvý bol od Martina P. (Mata74),a i keď bagetky boli na oko pekné,chuťovo mi skor pripomínali koláčové cesto..proste im chýbala tá chlebíková chuť..tak som vyskúšala iný recept z knižky "Basic baking",a na chuti bagetiek som si konečne prišla na svoje..chutia naozaj veeeelmi dobre:)..ale zas sa mi nepáči ,že sú príliš hnedé,viac chlebíkové ako bagetové..takže budem skúšať ďaléj,v zálohe mám ešte pár bagetových receptov,s kt.sa v prípade úspešnosti rada podelím:)

celozrnnu muku zmiesame s vodou,zakryjeme priesvitnou foliou,a nechame pri izbovej teplote stat cca 24 hodin..je to tzv .lahky kvasok,ktory dodava bagete specialnu aromu..
potom si vsetky prisady aj s kvaskom dame do pekarnicky..(alebo postupujeme rucne-zrucne,tak,ze si zmiesame kvasok s mukou a solou,drozdie rozmrvime a spolu s medom dohladka rozmiesame v 300ml vody,pridame do misy a vsetko spolu dokladne zmiesime..nechame nakysnut..)
a zapneme program "CESTO"...
nakysnute..
v recepte uvadzali rozdelit cesto na 2 polovice,a vyformovat bagety..podla mojej skusenosti je lepsie spravit z tejto davky 3 bagety..takto som ich mala zbytocne hrube,a velke...
nechame nakysnut este asi 1 hodinu..potom spravime ostrym nozom sikme zarezy,a potrieme slanou vodou..to doda bagetkam chrumkavost..
pecieme v predhriatej rure na 220 stupnov,priblizne 30 minut..ako bagety vlozime do rury,tak na spodok rury rychlo nalejeme asi pol hrnceka vody,a este rychlejsie zavrieme dvierka,aby sa bagetky mohli pekne piect v horucej pare..
chutovo su naozaj uzasne,nespokojna som bola len s farbou:)))jednu som po vychladnuti hned supla do mrazaku,takze dnes sme si opat mohli pochutnat na chrumkavej bagetke:) DOBRU CHUT!!!!!