sušI
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Ryža suši
115 g ryže., 0,25 l vody., 4 PL práškového cukru., 4 PL slabého vínneho octu., 2 KL soli., 1 – 2 PL jemne postrúhaného ďumbiera., 1- 2 PL jemne pretlačeného cesnaku
POSTUP PŘÍPRAVY
Ryžu umyte, zalejte vodu, prikryte dobre priliehajúcou pokrievkou a nechajte zovrieť na prudkom ohni. Potom plameň stíšte a varte ju ešte asi 10 – 15 minút, kým neabsorbuje všetku vodu. Medzitým v pohári premiešajte prísady a vmiešajte ich do teplej ryže. Ryžu nechajte pri izbovej teplote vychladnúť. R ROLADA SUSHI-priprava je jednoduchá a dá sa rýchlo naučiť. Na stôl si dáte igelitovú fóliu, na ňu položíte plát morskej riasy a pokvapkáte ho vodou, aby zmäkol. Ryžu rozťľapkáte na plát, pričom na dvoch dlhších stranách necháte voľný okraj (si 2,5 cm). Pásiky očistenej zeleniny alebo marinovanej ryby pokladiete po dĺžke do stredu ryže, všetko opatrne po dĺžke zrolujete; pomáhajte si pritom igelitovou fóliou. Roládu postláčajte a nakrájajte na kúsky široké 2,5 cm. Suši podávajte so sójovou omáčkou a s pastou wasabi alebo z ďumbiera. viac na http://www.mojerecepty.sk/susi-japonska-specialita.html