Macarons s ananásovým curd a kokosovým krémom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Základný recept na macarons:3 bielka* 200g práškového cukru* 30g krupicového cukru* 110g najemno pomletých lúpaných mandlí * Ananásový curd:polovica stredne veľkého ananásu (najlepšie s označením extra sweet) *krupicový cukor (podľa chuti)* 2 žĺtka *2 polievkové lyžice limetkovej šťavy * 1 polievková lyžica kukuričného škrobu * 2 polievkové lyžice rozpusteného masla * Kokosový krém:125g mascarpone * 1 polievkovú lyžicu kokosového likéru * 2-3 polievkové lyžice kokosovej múčky * práškový cukor podľa chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

Základný recept na macarons:Bielka si odložíme na ca. 48 hodín do chladničky. Pred prípravou macarons bielka vyberieme z chladničky a necháme min. 2 hodiny postáť pri izbovej teplote. Mandle pomelieme naozaj na jemnučko a preosejeme cez husté sitko. Práškový cukor preosejeme a zmiešame s pomletými mandľami. Bielka vyšľaháme najskôr na najnižších otáčkach, medzitým postupne pridávame krupicový cukor a na záver krátko vyšľaháme pri najvyšších otáčkach. (pozor , aby sa sneh príliš neprešľahal, macarons potom zvyknú pri pečení praskať).Vyšľahané bielka postupne pridávame k pomletým mandliam a práškovému cukru a stierkou premiešame, kým nám nevznikne krémové a pomerne tekuté cesto.Cestom naplníme vrecko na zdobenie s hladkou okrúhlou špičkou s priemerom asi 11mm. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý nastriekame kolieska s priemerom 3,5-4cm. Kolieska necháme odpočívať približne 1 hodinu pri izbovej teplote. Macarons pečieme pri teplote asi 140 stupňov Celzia asi 14minút. Rúra nesmie byť veľmi vyhriata, aby povrch macarons nepopraskal. Po vytiahnutí z rúry ich necháme chvíľku vychladnúť, aby sa lepšie odlepovali z papiera. Plníme najlepšie na druhý deň po upečení. Na prípravu ananásového curd: Ananás očistíme, pokrájame na kúsky a rozmixujeme v elektrickom robote na kašu. Do hrnca vlejeme rozmixovaný ananás, pridáme cukor, limetkovú šťavu, 2 žĺtka, škrob a metličkou všetko poriadne rozmiešame. Zmes privedieme za stáleho miešania k varu, povaríme asi 1 min., stiahneme z plameňa a prilejeme rozpustené maslo. Všetko spolu ešte raz premiešame (ak je vzniknutý curd príliš hustý, zriedime ho troškou limetkovej šťavy) Ananásový curd prelejeme do pripravenej sklenenej fľašky a odložíme stuhnúť do chladničky. Kokosový krém: Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme likér a na záver kokosovú múčku. Upečené macarons natierame najskôr ananasovým curd, na ktorý navrstvíme kokosový krém.