Marcipánky...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Receptík mám od vavan, ale som si ho trošku upravila:-)...Koliesko = nepravý marcipán: 200g sušeného mlieka, 40 ml vody - ale treba dávkovať postupne, 1 čl oleja Všetko spolu spracujeme na hladkú a nelepivú hmotu, ktorú rozvaľkáme na doske posypanej práškovým cukrom a nakrájame na pásiky. Ti potom ovinieme okolo pohárika alebo okrúhlej formičky, konce potrieme vodou, zlepíme a dáme na plech na 1-2 dni vyschnúť. ja neodporúčam dlhšie, pretože sú potom veľmi tvrdé a ťažko sa jedia... Potom si upečieme piškótu: 4 vajcia, 4 PL polohrubej múky, štipka soli, na hrot noža kypriaceho prášku. Žĺtky oddelíme od bielkov, vyšľaháme s cukrom, bielka vyšľaháme so soľou a postupne k žĺtkom pridávame sneh z bielkov striedavo s múkou zmiešanou s kypriacim práškom. Pečieme na 180 stupňov do zlata. Z vychladnutej piškóty vykrajujeme kolieska pohárikom alebo formičkou, okolo ktorej sme ovíjali pásik z marcipánu. Koliesko piškóty vložíme do kolieska z marcipánu a plníme ...

POSTUP PŘÍPRAVY

Plnka č.1- čokoládová: /najlepšie je robiť si ju v deň, keď si robíme kolieska z marcipánu/ 250 ml šľahačkovej smotany, 100 g kryštálového cukru, 50 g kakaa, 50 g varovej čokolády dáme spolu variť, po vychladnutí dáme na noc do chladničky a na druhý deň plnku vyšľaháme do tuha.
Plnka č.2- kávová: 3 dcl mlieka, 1 vanilkový puding, 1 vanilínový cukor, 1 Pl zomletej kávy, 100-150g práškového cukru a 150g masla. Mlieko si rozdelíme na dve polovice, do jednej vmiešame vanilínový cukor a kávu. Dáme variť. Do druhej polovice si vmiešame puding a vlejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť. /Ja si povrch posypem časťou práškového cukru, aby sa nevytvorila "koža" a potom si to spolu s týmto cukrom vyšľahám/. Maslo vymiešame s cukrom a po častiach všľaháme vychladnutý puding. Plníme cukrárskym vreckom tak, že dookola kolieska /z vnútornej strany/ si nastriekame čokoládovú plnku a do voľného stredu i nastriekame kávovú plnku. /Ak by sme to urobili opačne, marcipán s začne "topiť"./ Povrch zarovnáme a polejeme čokoládou. Necháme stuhnúť.