Vajnorský osúch (s kyslou smotanou a slaninkou)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 400g polohrubej múky, kvások (20g droždia, 2dcl vlažného mlieka, lyžička kryštálového cukru, trocha múky), 20-30g bravčovej masti (dávam 2 polievkové lyžice), 1 vajce (izbová teplota), trocha soli, vlažné mlieko podľa potreby (cca 1,5-2 dcl) Plnka: 1 vanička tvarohu, 2 kyslé smotany, soľ (prípadne lyžica vegety/solčanky), údená slaninka, kto chce, môže pridať aj posekaný kôpor.

POSTUP PŘÍPRAVY

Naša miestna špecialita :-), oblížete si všetky prsty ,-).

Zarobíme kvások do pohára (ja používam 4-decový), nechám nabehnúť po okraj.
Než nabehne, nachystáme plnku - zmiešame smotanu a tvaroh, osolíme, resp. ovegetujeme, kto má rád, môže pridať kôpor.
Do misy dáme múku, masť (dá sa nahradiť olejom, ale nie je to ono ,-)), vajce, trocha soli, vykysnutý kvások, vlažné mlieko a vareškou spracujeme na polotuhé cesto. Vrch poprášime trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme cca 20-30 min. vykysnúť v teple.
Vyhrejeme rúru na 200C. Cesto rozdelíme na dve časti (mne z toho vyjdú 2 okrúhle plechy na pizzu, prípadne 1 veľký klasický obdĺžnik a jeden polovičnej veľkosti), plech vymastíme olejom (aj okraje) a prstami uťapkáme doň polku cesta, navrch nalejeme a rovnomerne rozotrieme plnku a pokladieme slanikou nakrájanou na plátky.
Pečieme cca 30-35 minút (ja pečiem v teplovzdušnej s horným aj dolným ohrevom, oba plechy naraz).
Po vychladnutí papáme :-). Prvý plech dnes zmizol v priebehu polhodiny po vybratí z rúry... Je to super mňamka aj k vínu.

Varianta nasladko: zmiešame smotanu a tvaroh, osladíme, pridáme vanilkový cukor a posypeme hrozienkami. Ale naslano je lepší ,-).
Varianta bez plnky k vínu/pivu: posypať soľou alebo vegetou a poklásť plátkami slaninky.

Ešte detailná foto.