
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na celkove mnozstvo kupujeme 2/3 bociku a 1/3 lopatky. Koreniny su rozpisane na 10 kg masa. 200g sol 200g cesnak (v povodnom recepte bolo pisane 15dkg, ale nasa rodina si to upravila na 200 g a niekedy aj viac, chutia nam tak) 40 g paliva cervena mleta paprika 80 g sladka mleta paprika 20 g mlete cierne korenie Creva...niekedy sa hovorilo, ze na kg masa je treba meter criev, ale skutocnost je taka, ze tych criev je treba viac.
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso pomelieme, cesnak pokrajame nadrobno a vymiesame s koreninami. Koreniny zmiesame vsetky a zalejeme troskou vody, aby vznikla taka konzistentna kasicka...pozor na vodu, nieze si naplnite klobasy vodou!!!
Bocik sa melie na vacsej dierke ako pliecko. Treba dat pozor na velkost dierky, ak zvolite malu, tak klobasa sa bude akokeby rozpadat.
Plnime do criev. Po naplneni ich dame zaudit. Udit by sa mali 3 dni. Treba velky pozor na horuci dym, aby Vam klobasy neuvaril a vsetka praca je zbytocna. My davame klobasy do mraznicky, nevyschnu a su stale ako cerstve. Cerstve lobasy hned po vyudeni, ktore chceme konzumovat, varime minimalne 20 minut, aby nam takpovediac *nezaskodili