Koláč z kyslého mlieka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na okrúhlu tortovú formu: 400 ml kyslého mlieka, 400 ml kryštálového cukru, 400 ml polohrubej múky, 75 ml oleja, 3/4 čl sódy bikarbóny, hrozienka namočené v rume (ja som použila amaretto), 2 pl kakaa, čokoládové špičky alebo stružlinky na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Kyslé mlieko zmiešame v mise s cukrom, preosiatou múkou a s olejom. Hrozienka obalíme múkou, aby nespadli na dno koláča, pridáme sódu bikarbónu, premiešame a nakoniec zľahka primiešame kakao, aby cesto získalo mramorovú podobu.
Pečieme v rúre predhriatej na 170 stupňov 35-40 minút.Po upečení necháme vychladnúť na mriežke, potom preložíme na podnos, posypeme práškovým cukrom a ozdobíme čokoládou.
Tento nenáročný, ale chutný koláč som robievala, keď boli deti malé. Teraz máme neďaleko domu automat na čerstvé surové mlieko, čo veľmi oceňujem, lebo nie všetko sa dá robiť z pasterizovaného mlieka. Ako napríklad tento koláč.