Stratené kura alebo "Ako Eviana prasknuté vajíčka od maminky a zvyšok údeného zo Silvestra využila" :)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6-8 rohlíkov, 500 g kuracej pečene, 300-500 g údenej šunky (podľa toho kto koľko má, resp. ako veľmi mäsové má rád), 3-4 PL detskej krupice, 5-6 vajíčok, väčšia cibuľa, kačacia masť, resp. olej či maslo, soľ, mleté čierne korenie, solčanka, majoránka, petržlenova vňať.

POSTUP PŘÍPRAVY

Maminka mi po sestre poslala domáce vajíčka - zabalila ich netradične do dózy, v ktorej som jej pred Vianocami posielala vanilkové rožteky... no a sestre sa chúďatku zvrtla noha na schodoch. Na šťastie nespadla, ale pri záchrannom manévri udrela taškou o zábradlie... a odniesli to chúďatká vajíčka od maminky...
No a nakoľko domáce vajíčka sú domáce vajíčka a z 8 vajíčok boli celé len dve, tak som musela trošku improvizovať a ako dobrá gazdiná ich využiť... takže takto nejak som sa dnes dopracovala k tomuto úžasnému jedlu, ktoré som už celé roky nerobila a ani nejedla - v Trnave a okolí sa mu hovorí - "Stratené kura".
Zrejme preto, že to, čo je teoreticky kuracieho pôvodu - pečienky i vajíčka - sú v zmesi stratené :)

Rohlíky, resp. žemle nakrájame a namočíme - do mlieka, vody, vývaru... kto ako zvykne, ja som dnes použila len čistú pramenistú vodu :)
...rohlíky vyžmýkame
...údenú šunku nakrájame na kocky, pečeň opláchneme a tiež nakrájame na malé kúsky (akože tiež "kocky")
...cibuľu nakrájame na drobno a podusíme na kačacej masti (ak máme), resp. na masle, či oleji.
...keď je cibuľa sklovitá pridáme do nej nakrájanú pečeň
...cca 5 minút podusíme
...rohlíky "rozbordelizujeme" (varechou rozmiešame vyžmýkané útvary guľovitého tvaru)
...prisypeme cca 3-4 polievkové lyžice detskej krupice
...pridáme pečeň s cibuľkou
...kocky údenej šunky
...potom pridáme vajíčka, soľ, solčanku, mleté čierne korenie, medzi prsty majoránku
...nasekáme a pridáme hojne petržlenovej vňate
...všetko spolu zmiešame a rozotrieme na vymastený a krupicou vysypaný plech (u mňa jenskú misu)
...povrch pekne uhladíme a posypeme sezamom a môžeme dať piecť
...pri 180° cca 40-45 minút, kým sa na povrchu nevytvorí chrumkavá červenkastá kôrka. A je to. Možno jesť teplé, ako prílohu k mäsu, so zeleninou... alebo na studeno - ja osobne to mám rada studené.