Sladučká sviatočná madľová vianočka - prudko jedlá :o)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

u nás bolo takmer ihneď po nej, vydrží pekne mäkučká aj 4 - 5 dní a tá vôňa čo z nej ostáva po byte.... fantázia :o) Potrebujeme: 500 g polohrubej múky (najlepšie pohronské mlyny) 3 žĺtká 100 g kryštálového cukru 150 g masla (vlažného) 1 kvasnice (42 g) 250 ml mlieka, štipka soli mandle, hrozienka (nešetríme) citrónová alebo limetková kôra Na ozdobu: trstinový, vanilkový cukor, mandle, 1 vajíčko

POSTUP PŘÍPRAVY

Z polovice vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia si rozrobíme kvások.
Kým nám kvások vzíde, preosejeme si do väčšej misy múku, pridáme zvyšný kryštálový cukor, 3 žĺtky, potrieme si citrónovú /príp. limetkovú/ kôru, štipku soli, zbytok mlieka.

Keď kvások vzíde pridáme ho do pripravených surovín. Do vymiešaného cesta pridáme nasekané mandle (na menšie kúsky, samozrejme bez šupky a hrozienka - určite nešetríte!!) Vláčne cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.

Po vykysnutí preložíme cesto na polovicu a krájame na 5 prípadne 9 dielov.

Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie, kde budeme postupne vrstviť vrkoče.

Z dielikov si vyšúľame copy.

Ako postupujeme pri 5 copoch:

zoberieme tri copy a spletieme z nich vrkoč, v strede rukou trošku prehneme. Z ďalších dvoch opäť zmotáme vrkoč a položíme ho navrch, končeky pekne pozahýbame.

Postup pri 9 dielikoch:

zo štyroch vyšúľaných dielikov si spletieme vrkoč, v strede trošku zatlačíme, z ďalších 3 dielikov spletieme opäť vrkoč a položíme ho na prvý vzniknutý. Z posledných 2 dielikov robíme opäť vrkoč (len stáčaním) a opäť položíme navrch.


Necháme ešte 20 - 30 min. kysnúť už pripravenú na papieri.

Takto pripravenú vianočku potrieme rozmiešaným vajíčkom.

Husto posypeme nasekanými mandľami, vanilkovým - trstinovým cukrom /čo máme/ nešetríme, nech je sladučká:o)

Vkladáme do dobre vyhriatej rúry na 200 C, pri 200 C pečieme približne 7 - 8 minút, potom teplotu stiahneme na 150 - 160 a pečieme ešte asi približne 30 a viac minút do zlatohneda. Nebojte sa vianočka má byť zlatohnedá, vnútri bude krásne mäkučká!

Dobrá rada: nevyťahujte skoro z rúry. Cesto musí byť vláčne a nadýchané :o)

Dobrú chuť :o)