Penne s omáčkou Bolognese



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Penne (alebo iné cestoviny z tvrdej pšenice), cibuľa, cesnak, zeler, mrkva, paradajky, 500-700 g mleté mäso (originál recept bol pôvodne robený z konského mäsa, ale dnes sa doporučuje použiť 1/2 hovädzie a 1/2 bravčové mäso), pasírované paradajky (alt.paradajkový pretlak), soľ, mleté čierne korenie, bylinky - ideálne sú čerstvé, ale rovnako poslúžia aj sušené - bazalka, oregano, bobkový list, šľahačková smotana, plátok masla, olivový olej.

POSTUP PŘÍPRAVY

Receptov na bolognese je na mimibazare viacero - je to recept osvedčený a častokrát prispôsobený domácim podmienkam. Priznávam, že ich tiež robievam rôzne, ale dnes som si povedala, že idem na ne podľa starého talianskeho receptu a la "mamma". A sú naozaj výborné... veď skúste :)

Ja varím cestoviny nasledovne: do vriacej poriadne osolenej vody vysypem cestoviny, premiešam, počkám kým začnú vrieť, vypnem oheň, prikryjem ich pokrievkou a nechám bez miešania na sporáku 10 minút. Potom zlejem vodu - nikdy nepreplachovať studenou vodou!!! - dám ich do misy, poriadne zakvapkám olivovým olejom, premiešam a hotovo. Vždy sú akurát "al dente" - ako majú byť.

...pripravíme si suroviny
...cibuľu a cesnak nakrájame na jemné kúsky a dáme dusiť na olivový olej a plátok masla
...mrkvu a zeler si nakrájame na drobné kocky cca 5x5 mm
...do podusenej cibuľe a cesnaku vysypeme kocky mrkvy
...kocky zeleru
...pridáme kúsok masla a podusíme, kým zelenina nezačne voňať
...ochutíme soľou, prípadne solčankou
...pridáme mäso
...rozmiešame
...dochutíme čiernym mletým korením a bylinkami (mala som len sušené oregano i bazalku, preto som ich pridala už v tejto fáze, ak by som mala čerstvé prídám ich až v závere varenia), plus 2 ks bobkový list
...zalejeme vývarom (alt. bujónom)
...všetko spolu zamiešame a necháme variť na miernom plameni - hodinu netreba vôbec sledovať
...čerstvé paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky - tie zimné sú farebne nič moc, tak som k nim pridala kvôli farbe aj konzervu paradajkového pretlaku
...paradajky pridáme k mäsovej zmesi
...pridáme pasírované paradajky a necháme všetko spolu prevariť cca 10 minút
...na záver zjemníme šľahačkovou smotanou, necháme prevrieť a odstavíme z ohňa
...a je to