Čokoládové rakvičky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingrediencie uvádzam cca na 20 kúskov. Ja robievam cesto z troch dávok / cca 60 - 65 ks/ a plnku z dvoch. CESTO: 21 dg hladkej múky***7 dg práškový cukor***14 dg Hera/Palmarín/***1 žĺtko***1 vanilkový cukor***2 dg kakaa t.j. 2 - 3 PL *** Všetko zmiesime, necháme chvíľu cca pol až 1 hodinu odpočívať v chladničke a potom vtláčame tenučko do formičiek vymastených a vysypaných múkou /rozmer vnútra formičky 11 x 3,1 cm/******* Pečieme cca 190 200 °C 7 - 10 min -odskúšať podľa svojej rúry. Nevyklápame ich úplne horúce, aby sa nepolámali, cesto je krehké. Kraje môžeme po vychladnutí nožíkom upraviť. PLNKA: 2 vajíčka ***20 dg prášk.cukor***môžeme pridať i vanilkový cukor*** vyšľaháme nad parou a po vychladnutí vyšľaháme s 20 dg masla a rumom podľa chuti***** Plníme pomocou malých lyžičiek, vrch uhladíme napr. príborovým nožíkom a polejeme čokoládou. Dozdobíme ako chcema, najčastejšie vlnovkou z cukrovej polevy, ja väčšinou ničím nezdobím..... a pochutnávame si na tejto skvelej čokožĺtkovej pochúťke.****** Je to síce pracný recept, ale stojí za to. Je vhodný napríklad na svadby a podobné slávnostné príležiotosti. Rakvičky sú mäkulinké, priam sa rozplývajú na jazyku, mňam. Každý gurmán ich ocení, ale POZOR nedávajte ich do chladničky, lebo stvrdnú. ALE ako stvrdli, tak aj zmäknú, ak ich necháte cez noc položené na linke v kuchyni, budú znova jedna báseň. Tento veľmi starý a dobrý recept mám od maminej kolegyne. Vrelo odporúčam!

POSTUP PŘÍPRAVY

*********

formička na rakvičky, na ukážku