RUŠEŇ TOMÁŠ pre Tomáša :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 PLÁTY PIŠKÓTOVÉHO CESTA (rozpis na 1 plát: 5 vajec * 5 kopcovitých PL práškového cukru * 5 kopcovitých PL polohrubej múky) *** ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: 1.časť: 150 g práškového cukru * 50 g kakaa * 200 g masla * 2. časť: 60 g masla * 60 g hladkej múky * 500 ml mlieka *** ORECHOVÝ KRÉM: 1. časť: 150 g práškového cukru * 200 g mletých vlašských orechov * 100 g masla * 2. časť: 60 g masla * 60 g hladkej múky * 500 ml mlieka ***FALOŠNÝ MARCIPÁN - MLIEČNA HMOTA (z cca 300 g sušeného mlieka)***POTRAVINÁRSKE FARBY: žltá, červená, modrá, zelená ***6 OKRÚHLYCH KEKSOV (napr. disko) ***PEVNÉ NERVY A KOPEC ČASU

POSTUP PŘÍPRAVY

Tohto narodeninového rušňa Tomáša som cez víkend vyrábala na oslavu 3. narodenín nášho Tomina, veľkého fanúšika svojho menovca a jeho kamarátov.
Pokúsim sa jednotlivé kroky popísať vo fotopostupe, ak by sa chcel niekto inšpirovať a dať na to. S falošným marcipánom - mliečnou hmotou som robila prvýkrát, takže som mala obavy ako to pôjde. Robila som ho ako inak podľa MMB. :-) Konkrétne podľa receptu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1133 - odporúčam. Potrebovala som 6 farieb mliečnej hmoty:
bielu - základná hmota - na oči, ústa a do rezervy,
žltú - na číslice "1",
červenú - na okná a pásy,
modrú - na väčšinu rušňa a kolesá,
čiernu - na oči, obočie, hlavu, spodný pás, "zadok" a komín - dosiahla som ju zmiešaním červeného, modrého a zeleného farbiva,
sivú - na tvár - zmiešaním bielej a trochy čiernej hmoty.

1. Začneme šľahať bielka, ...
2. ... pridáme práškový cukor a ďalej šľaháme.
3. Postupne pridávame po jednom žĺtku, za súčasného šľahania.
4. Keď sú žĺtka dobre zašľahané, pridáme polohrubú múku ...
5. ... a metličkou alebo vareškou ju jemne vmiešame. Tento obrátený postup robenia ma naučila Janka O. (Olivia), ktorej ešte raz ďakujem!
6. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 20 minút pri 180°C. Postup opakujeme 2x.
7. Tretí plát hneď po vytiahnutí z rúry po dĺžke pevne stočíme aj s papierom na pečenie a necháme vychladnúť.
8. Pripravíme si krém. Ja som robila 2 druhy. Toto je čokoládový z môjho prvého receptu - "Torta POHÁDKA alebo čokoládová torta", je z dvojitej dávky, ale kakaa som dala len polovičné množstvo a ubrala som z cukru. Postup nájdete tu: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1143&user=4972
9. Druhý krém som robila orechový. Postup je podobný ako pri čokoládovom kréme, len namiesto kakaa som dala orechy a keďže tie sú mastné dosť, ubrala som z masla.
10. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, súčasne ešte opatrnejšie odstránime papier na pečenie a roládu natrieme krémom. 1/3 odrežeme a odložíme, ešte ju budeme potrebovať.
11. Väčšiu časť pevne zrolujeme, dáme do alobalu a do chladu. Výhodou januárového počasia pri preplnenej chladničke je nepochybne balkón.
12. Zostávajúce 2 piškótové pláty prerežeme po dĺžke na polovice, budeme mať 4 obdĺžniky. Začneme skladať základ celého rušňa tak, že 3 obdĺžniky natrieme krémom ...
13. ... a naskladáme ich na seba.
14. Na pripravený základ položíme tuhú roládu podľa fotky, aby sme mohli odrezať tenký pás a ešte ho prerezať na polovicu ...
15 ... a tie 2 "odrezky" preniesť veľa rolády po oboch stranách, viď. foto.
16. Z bodu 12. nám zostal ešte 1 obdĺžnik, ktorý na šírku rozrežeme na tretiny. Každú 1/3 natrieme krémom, opäť naskladáme na seba, primeriame k už rozostavanému rušňu, čo prečnieva odrežeme a odložíme a budujeme "zadok" rušňa tak, že pripravený kus prenesieme za roládu. Bude pasovať akurát.
17. Tu je už prenesený. Na fotke vpravo je zvyšok, presne povedané 1/3 rolády, ktorú sme odložili v bode 10. Odrežeme z nej kus, ktorý dáme na "zadok" rušňa tak, aby sedel na šírku, ale aby bol o niečo kratší, vytvorí sa tak úplne vzadu na rušni schodík.
18. Na tejto fotke je to dobre vidieť. Odložené odrezky môžeme podľa potreby použiť na domodelovanie (niečo zostane aj na ochutnanie a posilnenie, budeme to ešte potrebovať) ...
19. Posledný krok v tejto fáze je natretie povrchu celého rušňa. Vyplnia sa tým výborne škáry a vyrovnajú sa nerovnosti. Tu odporúčam rozrobený rušeň ODLOŽIŤ DO CHLADU na niekoľko hodín, aby krém PORIADNE STUHOL. Oveľa lepšie sa bude mliečna hmota nanášať a ušetríte si nervy. Ja som už toľko času nemala a mliečna hmota po nanesení na krém mäkla a krém sa začal trošičku akoby roztekať. Zachraňovala som to tým, že som nanášala aj 2-3 vrstvy mliečnej hmoty.
20. Tááák, ideme vyrábať kolieska, podľa modelu ich treba 6. Z vyvaľkanej modrej hmoty vykrajujeme kolieska väčšie ako sú keksy, položíme ich na keksy z jednej strany ...
21. ... prečnievajúcu časť popritláčame na boky keksov, ...
22. ... kolieska položíme aj na druhú stranu keksov, opäť popritláčame a okraje keksov podľa potreby doplníme hmotou, popritláčame a uhladíme. S hmotou sa na keksoch pracovalo výborne. Po pritlačení hmoty tvrdé keksy neuhýbali a spoje sa dali krásne uhladiť.
23. Ušúľame 6 rovnako dlhých "hadíkov", ktorých spojíme a prenesieme na potiahnuté keksy.
24. Šúľame a šúľame a vypĺňame vnútro kolesa. Nakoniec do stredu každého kolesa vtlačíme malú guľôčku a kolesá sú pripravené.
25. Ako prvú odporúčam nanášať tvár. Nachystáme si väčší sivý kruh, vyznačíme si veľkosť tváre - kruhu, vymodelujeme nos, líca, vyrobíme oči, obočie a ústa ...
26. ... a tváričku prenesieme na roládovú časť.
27. Nech Vás nemýli, že na tejto fotke tvár nie je, začala som inými časťami, ale druhýkrát by som začala určite tvárou. Potom by som už pokračovala ďalej. Na fotke vidno ako som hmotu nanášala po menších častiach a nedarilo sa mi ju uhladiť. :-( Je dobré mať po ruke model rušňa. Ja som "odkukávala" skoro stále.
28. Snažila som sa teda naniesť 1 kus z 1 farby vcelku, aby som mala podľa možností spoje len pri 2 farbách. Komín som vymodelovala podľa predlohy a navrchu som urobila "dierku" pomocou slamky. Komín som napichla na špáradlo.
29. Okná, pruhy a číslice som v príslušnej farbe ušúľala, vymodelovala a "prilepila" jemným pritlačením. Kolesá som prilepila medom.
30. Ešte pohľad spredu.
31. Oslávenec v akcii.
32. :-)
33. Pridávam Šimonkovu tortu - od autorky Janky Š. (suiluj) ID 28372
34. A tu je rušeň v podaní Janky Č. (JanaC) ID 8240
35. "Dort Tomáš" - pre Maxíka ho vytvorila jeho maminka Míša z Olomouca.
36. Takýto parádny Tomáš vznikol pod rukami Eriky L. (llori) ID 11424 pre jej 2-ročného Timotejka