Domáce knedle a buchty na pare - nenáročné na čas a prípravu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g polohr. múka, 1 vajce, 3 dcl mlieko (možno aj trošku viac), 1 droždie, 0,5 dcl olej, kl cukor,soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Z letného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Do misky dáme múku, vajce, olej, trošku soli a primiešame hotový kvások. Ak sa nám zdá tuhé cesto, možeme priliať ešte vlažné mliečko, alebo teplú vodu. Dobre vypracujeme a dáme vykysnúť pribl. na 3/4 hodinu. Ja vždy zabalím do deky a dám na teplé miestečko. Z vykysnutého cesta vypracujeme 2 knedle a zopár buchiet, ktoré naplníme a dáme pariť do hrnca s vodou (na utierku) a prikryjeme vyššou nádobou, aby mala kde knedla rásť.
Knedle paríme: 18 minút
Buchty paríme: 10 minút.
Hotové knedle a buchty ešte za horúca potrieme maslom. Maslo netreba zohrievať ani rozpúšťať, stačí ho trošku odbaliť a kockou masla knedle a buchty ponatierať. Potom už len posýpať alebo polievať tým, čo má kto rád.

..a takto paríme knedličky a buchtičky...
..knedle so segedínom...
...buchtičky plnené lekvárom a nutellou...