Vianočný štedrák



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 300 ml vlažného mlieka, 120 ml oleja, 1 vajíčko, 4 PL kryš. cukru, 300 g hrubej múky, 300 g polohrubej múky, štipka soli, 1 sušené alebo čerstvé droždie. Maková plnka: 200 g mletého maku , 200 ml mlieka, 4 PL kryš. cukru, 1 vanilkový cukor, 10 g masla, 1 ČL škorice, 2 ČL citr. šťavy, trocha nastrúhanej citr. kôry. Orechová plnka: 180 g mletých orechov,20 g jemnej strúhanky, 200 ml mlieka, 4 PL kryš. cukru, 2 ČL citr. šťavy, trocha nastrúhanej citr. kôry. Tvarohová plnka: 330 g jemného tvarohu, 3 vanilkové cukry, 50 g masla, 1 vajíčko, 1,5 PL Zlatého klasu 2 ČL citr. šťavy. Slivková plnka: 250 g slivkového lekváru, citr. šťava.

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto: Suroviny na cesto vložíme do pekárničky a necháme vykysnúť. Po vykysnutí ho rozdelíme na 5 rovnakých bochníčkov, z ktorých postupne vyvaľkáme 4 pláty. Na pomastený plech položíme prvý plát, na ktorý rozotrieme makovú plnku, prikryjeme druhým plátom, ktorý potrieme slivkovou plnkou, potom položíme tretí plát, na ktorý dáme orechovú plnku a na štvrtý plát rozotrieme tvarohovú plnku. Z posledného kúska cesta rozvaľkáme plán, ktorý radielkom rozrežeme na pásiky a urobíme z nich na koláči mriežku. Mriežku potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Pečieme približne 35-45 minút.
Maková plnka: Mlieko s cukrom a maslom dáme variť, pridáme pomletý mak, škoricu, vanilku, citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku premiešame a necháme vychladnúť.
Orechová plnka: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomleté orechy a nastrúhanú citrónovú kôru. Zahustíme strúhankou. Plnku premiešame a necháme vychladnúť.
Tvarohová plnka: Jemný tvaroh vymiešame s cukrom a s maslom. Pridáme vajíčko, Zlatý klas a citrónovú šťavu.
Slivková plnka: Slivkový lekvár dobre rozmiešame s citr. šťavou. Ak je veľmi hustý pridáme trocha horúcej vody.

Suroviny v pekárničke.
Maková plnka
Orechová plnka
Tvarohová plnka
Cesto rozdelené na 5 častí
Prvé cesto a prvá plnka
Pripravené na pečenie
Upečený koláčik
Hotovo