Šťavnaté voňavé rezne na dubákoch



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mäso ( ja som dnes použila kuracie prsia a hovädziu sviečkovú), dubáky, cibuľa, cesnak, farebné celé korenie, čerstvý rozmarín, soľ, maslo, smotana na varenie, vajcia, olej, strúhanka, polohrubá múka, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, 7 dl slepačieho vývaru.

POSTUP PŘÍPRAVY

Potrebovala som dnes na obed uvariť niečo, čo by užul aj svokor s erárnym chrupom, tak som sa po dlhom dumaní rozhodla spraviť tieto rezne. Napriek tomu, že som robila aj hovädzie spolu s kuracími, oboje sú mäkkučké a šťavnaté... so žutím nebol žiadny problém :)

...pripravíme si na plátky (resp. kolieska - ako sa podarí) nakrájanú cibuľu a cesnak, halúzky rozmarínu a zmes farebného celého korenia + soľ
...mäso si nakrájame, naklepeme osolíme a potom ho obkladáme cibuľou, cesnakom, rozmarínom a celým korením - tu ukážka hovädzieho
...a kuracieho
...a celej "kopy" mäsa
...detail
...takto pripravené mäso zabalíme do potravinovej fólie a najlepšie cez noc necháme v chladničke nech koreniny pôsobia a mäsko poriadne prevoňajú
...pripravíme si suroviny na obaľovanie - strúhanku, polohrubú múku, mletú papriku a mleté čierne korenie
...rovnako si pripravíme na obaľovanie vajíčka, smotanu na varenie, solčanku, resp. soľ
...z mäsa odstránime všetky kúsky cibule, cesnaku, rozmarínu a korenie - za noc spravili skvelú službu - mäsko nádherne vonia
...plech si vymastíme (použila som kačaciu masť - ak by som nemala, použijem obyčajné maslo) a naukladáme doň plátky dubákov
...mäsko postupne obaľujeme - najprv v suchých surovinách
...potom vo vajíčkovo-smotanovej zmesi
...z vajíčka mäso rovno preložíme do rozpáleného tuku alebo oleja a narýchlo osmažíme z oboch strán, aby sa vytvorila "kôrka"
...osmažené mäso ukladáme postupne vedľa seba na plech s dubákmi - vľavo hovädzie, vpravo kuracie mäso
...až máme na plechu všetko mäso
...ideálne je na zaliatie použiť slepačí vývar (ak nemáme, poslúži bujón), ja som mala navarený "kotol" polievky
...poriadne zalejeme, aby každé mäsko bolo ponorené v šťave
...takto nejak... a pridáme pár plátkov masla, zakryjeme alobalom a môžeme dať piecť - cca hodinu zakryté a potom odokryté ešte cca 15 minút... Ak sa Vám zdá málo šťavy, pokojne podlejte vodou... tá šťava je spolu s mäskom výborná, treba aby jej tam bolo dosť.
...no a potom už len naložiť na tanier a jesť :)