Šťavnaté voňavé rezne na dubákoch

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Mäso ( ja som dnes použila kuracie prsia a hovädziu sviečkovú), dubáky, cibuľa, cesnak, farebné celé korenie, čerstvý rozmarín, soľ, maslo, smotana na varenie, vajcia, olej, strúhanka, polohrubá múka, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, 7 dl slepačieho vývaru.
POSTUP PŘÍPRAVY
Potrebovala som dnes na obed uvariť niečo, čo by užul aj svokor s erárnym chrupom, tak som sa po dlhom dumaní rozhodla spraviť tieto rezne. Napriek tomu, že som robila aj hovädzie spolu s kuracími, oboje sú mäkkučké a šťavnaté... so žutím nebol žiadny problém :)
 |
...pripravíme si na plátky (resp. kolieska - ako sa podarí) nakrájanú cibuľu a cesnak, halúzky rozmarínu a zmes farebného celého korenia + soľ |
 |
...mäso si nakrájame, naklepeme osolíme a potom ho obkladáme cibuľou, cesnakom, rozmarínom a celým korením - tu ukážka hovädzieho |
 |
...a kuracieho |
 |
...a celej "kopy" mäsa |
 |
...detail |
 |
...takto pripravené mäso zabalíme do potravinovej fólie a najlepšie cez noc necháme v chladničke nech koreniny pôsobia a mäsko poriadne prevoňajú |
 |
...pripravíme si suroviny na obaľovanie - strúhanku, polohrubú múku, mletú papriku a mleté čierne korenie |
 |
...rovnako si pripravíme na obaľovanie vajíčka, smotanu na varenie, solčanku, resp. soľ |
 |
...z mäsa odstránime všetky kúsky cibule, cesnaku, rozmarínu a korenie - za noc spravili skvelú službu - mäsko nádherne vonia |
 |
...plech si vymastíme (použila som kačaciu masť - ak by som nemala, použijem obyčajné maslo) a naukladáme doň plátky dubákov |
 |
...mäsko postupne obaľujeme - najprv v suchých surovinách |
 |
...potom vo vajíčkovo-smotanovej zmesi |
 |
...z vajíčka mäso rovno preložíme do rozpáleného tuku alebo oleja a narýchlo osmažíme z oboch strán, aby sa vytvorila "kôrka" |
 |
...osmažené mäso ukladáme postupne vedľa seba na plech s dubákmi - vľavo hovädzie, vpravo kuracie mäso |
 |
...až máme na plechu všetko mäso |
 |
...ideálne je na zaliatie použiť slepačí vývar (ak nemáme, poslúži bujón), ja som mala navarený "kotol" polievky |
 |
...poriadne zalejeme, aby každé mäsko bolo ponorené v šťave |
 |
...takto nejak... a pridáme pár plátkov masla, zakryjeme alobalom a môžeme dať piecť - cca hodinu zakryté a potom odokryté ešte cca 15 minút... Ak sa Vám zdá málo šťavy, pokojne podlejte vodou... tá šťava je spolu s mäskom výborná, treba aby jej tam bolo dosť. |
 |
...no a potom už len naložiť na tanier a jesť :) |