Šťavnaté punčové rezy.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Nachystáme si: 4 vajcia, 240g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 200g polohrubej múky, 1ČL kypriaceho prášku, 4 PL oleja, 4 PL vody, okrem toho si pripravíme 2x: 3 vajcia, 180g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 150g polohrubej múky, 1 ČL kypriaceho prášku, 3 PL oleja, 3PL vody. Ešte k tomu potrebujeme malinový lekvár.

POSTUP PŘÍPRAVY

Pripravíme si plát: na jeden si oddelíme 4 vajcia /zvlášť bielky a žĺtky/, bielky vyšľaháme dotuha s oboma cukrami, žĺtky vymiešame s vodou a olejom a vmiešame do tuhých bielkov, múku zmiešame s kypriacim práškom a vmiešame zľahka do vaječnej zmesi. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme na 180 stupňov do zlata a necháme vychladnúť, ale nenatierame.... Z 3 vajec upečieme 2x plát, Necháme vychladnúť a každý plát natrieme z jednej strany malinovým lekvárom.

Pripravíme si rozvar na polievanie: 240g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor a 150ml vody dáme variť a necháme mierne vychladnúť. Pridáme do teplého sirupu 100g masla a necháme roztopiť. Medzitým si dôkladne umyjeme jeden pomaranč a jeden citrón, kôru nastrúhame a šťavu vytlačíme. Obe pridáme do sirupu. Ďalej prilejeme 2 PL malinového sirupu a 1- 2 dl rumu. Týmto rozvarom polievame plát zo štyroch vajec, ktorý necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Ja si ešte pred polievaním cesto popichám špáradlom, aby rozvar lepšie vsiakol. Necháme chvíľu "nacucať" a priložíme plát /z troch vajec/ natretou stranou na poliate cesto. Papier na pečenie ešte nesťahujeme! Pomocou dvoch plechov obrátime. Stiahneme papier z poliateho cesta a znovu priložíme plát /z troch vajec/ natretou stranou na poliate cesto. Papier teraz nesťahujeme! Takže máme papier na pečenie, na ňom "suché" cesto, lekvár, "poliate" cesto, lekvár, "suché" cesto a znovu papier na pečenie a takto to necháme do druhého dňa. Ja to ničím nezaťažujem, len raz pritlačím prázdny plech navrch, aby som vyrovnala povrch a hneď ho aj dám dolu.
Na druhý deň pomocou dvoch plechov ešte raz obrátim, z vrchu stiahnem papier a polejem polevou, ktorú si pripravím takto: 250g práškového cukru, 1 Pl vody alebo mlieka, 1 PL malinového sirupu a 3 Pl rumu vymiešam do hladka, polejem rezy, rozotriem, nechám obschnúť a nakrájam. Malá rada: ak chcem mať cesto "červenšie" nepridávam potravinársku farbu ,ale 1 PL malinovej alebo jahodovej šumienky a malinovým lekvárom nešetrím, na tieto rezy ho miniem minimálne 300g, aby sa šťava nepreliala do druhého cesta.
xxx