Špagetová pizza



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1-2 balíčky špagiet * bešamelová omáčka (pre lepšie zapamätanie, z čoho sa skladá bešamel: MMM – maslo, múka, mlieko), ak nechcete bešamelovú, dajte omáčku, akú zvyknete dávať na pizzu * všetko obloženie, ktoré zvyknete dávať na pizzu – kečup, zelenina, šunka, salám, klobása, tuniak......* tvrdý syr * korenie: pizza korenie * MČK * muškátový oriešok * oregano * provensálske korenie * sušené bylinky * atď. atď. atď. atď. atď

POSTUP PŘÍPRAVY

Včera som vôbec nemusela špekulovať, čo uvarím na obed, manžel miluje okrem mňa špagety, Laura si rada zobne do pizze, a nakoľko ja som veľká milovníčka kompromisov, tak som im urobila špagetovú pizzu. Manžel sa tváril ako nositeľ ťažkého životného bremena a zahlásil, že na to nemá chuť a že to nezje, ani keby som bola Angelina Jolie na smrteľnej posteli a bolo by to jej posledné želanie. Všetky svoje sily rozložil na presviedčanie proti môjmu kompromisu, ale neúspešne. Rozhodla som sa zahnať jeho hlbokomyseľné úvahy tým, že som ho poprosila o napálenie nového dvd a v tom momente neostal po ňom ani tieň a hodinku a pol presedel pri počítači. Do kuchyne sa vrátil až v momente neprekonateľnej pizzovej vône a pizzošpagety mu veľmi veľmi chutili! Samozrejme, že som sa nepriznala, že sa mi nechcelo robiť kysnuté pizzové cesto a alternatíva so špagetami je závratne výborná!

1. Hlboký plech dobre vymažte olejom a posypte strúhankou.
2. Kopec omáčky na celý plech vyrábam tak, že si najprv uvarím základnú bešamelovú omáčku. Do väčšej panvice dám rozpustiť maslo, pridám polohrubú múku a múku osmahnem do zlata.
3. Rýchlo prilejem mlieko, aby múka nezhorela a uvarím hustú hladkú omáčku. Rýchlo miešajte, aby nevznikali žiadne hrudky a potom odstavte od ohňa. Týmto nám vznikne základná bešamelová omáčka, ktorú dochucujem na veľa spôsobov.
4. Takto vyzerá uvarený basic bešamel. Na omáčku môže byť kľudne redšia.
4. Omáčku osolím, a pridám korenie, ktoré s pizzou tvoria nerozlučný pár: pizza korenie, provensálske korenie, oregano, a sušené bylinky.
5. Ďalej primiešam dva väčšie rajčinové pretlaky, kečup, sójovú sladkú omáčku, trošku chilli omáčky, muškátový oriešok atď atď. a všetko zamiešam.
6. Medzitým uvarím špagety al dente a dobre scedené ich rozložím na plech.
7. Zapneme rúru, a zatiaľ si ozdobíme pizzošpagety, vlastne špagetopizzu. Na špagety nanesieme celú omáčku a trocha premiešame, aby sa omáčka dostala aj k naspodnejšej špagetke.
8.... a obložíme všetkým, čo nájdete v chladničke. Kukurica, hrášok, sterilizovaná fazuľa, šunka....
9. ... tuniak, diétny salám, klobásu, sardinky....... na výber je obrovské množstvo. Posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť asi na 30-40 minút.