Bábovka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 ksvajcia, 250 g polohrubá múka, 250 g cukor práškový, 1 kus vanilkový cukor, 1 dcl mlieko, 1 dcl olej, 1 kus kypriaci prášok, trošku rum, strúhanka

POSTUP PŘÍPRAVY

Rozbijeme 5 vajec tak, aby sme oddelili žĺtka od bielok. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. V osobitnej miske potom vyšľaháme žĺtka s cukrom, vanilkovým aj práškovým, pridáme trošku rumu a mlieka. Všetko šľahám robotom. Je veľmi dôležité vyšľahať osobitne sneh, naozaj má bábovka inú chuť, lepšiu.
Keď sú žĺtka s cukrom dobre vymiešané pridáme múku, do ktorej zamiešame kypriaci prášok a postupne olej, dobre premiešame. Nakoniec pridáme z bielkov vyšľahaný sneh a už len jemne premiešame metličkou (nie robotom) aby nám cesto zvláčnelo. Kto by chcel dvojfarebnú, bábovku do polovice cesta pridáme cez sitko preosiate kakao (2 čajové lyžičky)
Bábovkovú formu vymastíme dobre maslom a vysypeme strúhankou. Pečieme pri 180 stupňoch, cca 45 minút. Aby sme zistili či je bábovka upečená aj vo vnútri, pichneme do nej špáratko a ked zostane suché, môžme ju vybrať. Nakoniec ju po vrchu posypeme práškovým cukrom alebo vanilkovým.

Nemám originálnu formu na bábovku, tak vyzerá trošku smiešne :) ale bola výborná.