Metrový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO : 4 vajcia * 260g práškového cukru * 8 lyžíc teplej vody * 10 lyžíc oleja * 260 g hladkej múky * 6g kypriaceho prášku - polovica sáčku * 1-2 lyžice kakaa,
KRÉM : 500 ml mlieka * 1 balíček zlatého klasu * 1 balíček vanilínového cukru * 250g masla - PALMARIN * 150g práškového cukru * 2-3 lyžice rumu,
POLEVA : 200g čokolády na varenie*50 g stuženého tuku - CERA

POSTUP PŘÍPRAVY

....ak si chcete pochutnať na tejto dobrôtke, budete potrebovať trošku viac času, ale námaha stojí zato, ja som ako dieťa nechápala prečo nám ho mamina nepečie častejšie, ale teraz sa už nečudujem - pri troch drobcoch, ktoré mala, bez ručného šľahača, umývačky a chlapa, ktorý večne sedel na nejakom školení, by ani mňa nenapadlo paprať sa s tým! Takže teraz ho pečiem väčšinou keď má k nám prísť - viem, že aj ona ho ľúbi a mám to oveľa jednoduchšie, ako to mala kedysi dávno ona....takže to nie je až taká piplačka.....tak sa pusťme do toho!!!!!!

Žĺtka oddelíme od bielok a vymiešame do penista s práškovým cukrom...
...pridáme 8 PL teplej vody a 10 PL oleja, zamiešame...
...nasypeme preosiatu múku a prášok do pečiva, zamiešame...
...z bielok vyšľaháme sneh....
...primiešame do cesta....
...polovicu cesta vylejeme do pripravenej formy na srnčí chrbát - ja ju vykladám papierom na pečenie - môžete ale vymastiľ a vysypať múkou - mne sa ale papier lepšie osvedčil....
... a pečieme vo vyhriatej rúre 30-35 minút na 180´C...
... do druhej polovice cesta pridáme kakao a ak máme formy dve, pečieme obe cestá spolu, ak nie, čakáme kým sa upečie prvé a postupujeme rovnako....
...vylejeme do pripravenej formy na srnčí chrbát... a pečieme....
... a tu ich máme hotové...dávam ich vychladnúť na papier na pečenie =perfektná vecička= - určite sa neprilepia
...a ideme na krém... zlatý klas a vanilínový cukor dobre zmiešame s mliekom a za stáleho miešania varíme do zhustnutia....
...necháme vychladnúť a často ho miešame, aby sa neurobila kôra....
...maslo zatiaľ dobre vymiešame s cukrom.....
...asi takto....
...a postupne pridávame a vmiešavame vychladnutú krémovú masu, radšej po troške, nech sa nám to nezrazí....
...na koniec nezabudnite na um...dobre vymiešajte a krém je hotový....
...a teraz sa ideme trošku bavkať....vychladnuté cestá nakrájame na plátky - cca 1 cm-ové....
... natrieme každý kúsok krémom a striedavo lepíme ku sebe svetlý -tmavý-svetlý-tmavý......ja ich ukladám na potravinovú fóliu...lešie sa mi potom s hotovým koláčom manipuluje....
...skoro som ho odfolita celý.....
...zvyšok krému rozotrieme po povrchu ...zakryjeme všetky nedostatky......
...a už pripravíme len polevu...čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli........
...po troške pridávame stužený tuk a keď je čokoládka hladučká, nanesiem ju súvisle na celý koláčik - veľmi dobre sa mi osvedčil silikónový štetec....
...polevu necháme stuhnúť.....ja už som si nachystala aj kávičku......keď mám čím zajedať....
a už len nakrájať - ČO NAJŠIKMEJŠIE!!!!! - nech pekne ukáže. Ja dávam polovicu do mrazáku - celý by sme nezjedli, a potom je ešte lepší, predtým ako ho ale ponúknete, nechajte ho postáť aspoň hodinku v chlade, nech stuhne aj plnka - chutí úplne SENZAČNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.....dúfam, že sa podaril....dobrú chuť!