***FAMÓZNE "PARDUBICKÉ" PERNÍČKY-MEDOVNÍČKY***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

...tak maminky, recept na"pardubický" perníček tu možno nenájdete, možno áno, ja pridávam ten svoj... je naozaj úžasný, nie je to klasický medovník, je to ešte čosi viac, perníčky sú mäkulinké a prudko jedlé... plnené skvelou sladkokyslou plnkou .. no uvidíte samé, keď ho vyskúšate...

POSTUP PŘÍPRAVY

.....
a ideme na to....
...z jednej dávky vyjde cca 100-110 celých perníčkov... záleží od veľkosti vykrajovačky a taktiež na akú hrúbku si cesto vyvaľkáte...

SIRUP: 1kg kr. cukru, 1/2l vody 2kávové lyžičky sódy bicarbony - varíme 5 minút za stáleho miešania....necháme odstáť 5 hodín
CESTO: 2kg hl. múky , ja som dala špeciál...38dg medu, 8dg džemu, 4 celé vajcia, 2dg salajky, 1prášok do pečiva, 2kávové lyžičky škorice z o surovín vypracujeme cestíčko.... do neho vylejeme pripravený a odstáty sirup a necháme 12 hodín odležať v chladničke
...takto vyzerá vypracované cestíčko....po odležaní... po 12 hodinách, ak sa vám zdá masa riedka, pomôžte si múkou, aby ste dostali taký pekný nelepivý bochník...ak máte pocit, že sa lepí, v kľude múku pridajte.. cestíčko musí byť pevné, nie lepivé...je to naozaj náročné vypracovať pekný bochník.. ale verte, všetko závisí práve od toho ako si dáte záležať na vymiesení cesta a na jeho vypracovaní- vymiesení... masa nesmie byť riedka....
a tu je časť cestíčka z tej veľkej misy.... cestíčko si vyvaľkáme na 5mm, nie tenšie!!!
takto si cestíčko vyvaľkám a vykrajujem...robievam vždy kolieska, nakoľko tvar sa aj tak pri pečení trošku deformuje...
.....a ukladáme na vymastený plech... mne sa zmestilo 20 koliesok... nedávajte ich bližšie, lebo ešte narastu a zlepili by sa:).. pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 160stupňov a rúru aspoň 7 minút neotvárame- perníčky by spľasli...
tak a tu sú perníčky už upečené.. vidíte ako sa zväčšili??? nepečte ich v rúre dlhšie, aby nevyschli... ak sa vám aj bude zdať, že je to málo, tých 10 minút je naozaj až-až... z plechu ich vyberáme nie zahorúca. lebu sú mäkučké.. počkáme, kým trošku vychladnú......
je ich požehnane... kuk... z nich si 30 koliesok odoberieme bokom a pomrvíme... budú v plnke:)....
no a tu sú suroviny na plnku, ktorou budeme kolieska-perníčky zlepovať...30 koliesok sa rozmrvi, zaleje horúcim čiernym čajom-dala som doň 2 lyžičky cukru-môžete dať aj viac ako za pohár, a 1dl rumu, kto má rád rumovejšie, kľudne nech dá viac.. v tej plnke sa to stratí.... do plnky ešte pridáme 10dg orechov a džem-podľa chuti, ja som dala ríbezľovo-malinový-ak chcete aby to bolo šťavnaté a kyslasté, s lekvárom nešetrite, ja som dala celý nafotený a aj polovicu ďalšieho téglika:), orechy samozrejme zomelieme a všetko dokopy zmiešame....
... asi takáto plnka by to mala byť:), môžete ju vkľude urobiť aj mokrejšiu...záleží od vašej chuti a ľubovôle.... a
...no a takto časť perníčku natrieme a spojíme s druhou časťou...
... tu sú zlepené perničky, ešte smutné, neozdobené...., no hneď to napravíme....
no a tu je poleva.... ja kupujem tieto čokoládové peniažky v COOP Jednote, nekupujte lacné čokolády, naozaj, táto je super, a výsledok stojí za to... 200g čokolády rozpustíme nad parou s 200g cery a vrchnú časť perníčka namočíme a ozdobíme...
a takto vyzerajú namočené v poleve a posypané guľôčkami...
odporúčam ich jesť na druhý deň, čo ale nevydržíte(viem o čom píšem), a budete degustovať... perníčky sú úžasné , keď sú odležané, kedy úúúúúúplne zmäknúúúú a čím dlhšie stoja tým sú mäkšie.... uskladňujte ich v dobre uzavretej nádobe, aby nevyschli a nestvrdli.. prajem krásne Vianoce a dopečenia:)
.. táááááááák a ešte jedna na záver.. tu je len časť perníkov, ktoré som dnes zliepala a namáčala do čokoládky.... no nemáte chuť si zobrať??? Pozývam vás na skvelý recept:))