Griláž (tenkrát poprvé)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 HERA, 150g vlašských orechov, 1 salko, 200g kryštálového cukru, 100g kandizovanej pomarančovej kôry, tortové oblátky
POSTUP PŘÍPRAVY
Ja som robila griláž prvý krát. Existuje mnoho receptov a postupov, ja som týždeň brázdila internetom, až som si vyrobila vlastný. Som antitalent na výrobu akýchkoľvek koláčov, bola som pripravená hrešiť a kliať, ale nebolo treba... :)
 |
Orechy som posekala mixérom, takže boli tam aj väčšie kúsky, aj úplne rozdrvené na prach. Heru som pokrájala na kocky, kandizovaná pomarančová kôra je pekne pokrájaná na kocky, takže s tou nič netreba robiť. |
 |
Tortové oblátky som si pripravila na plech. Ja som zohnala len také A5kové, lepšie sú tie väčšie. |
 |
Heru rozpustíme. |
 |
Z cukru spravíme karamel. Ja som to celé robila v teflónovom woku, vôbec sa nepripálil. Cukor treba nechať rozpustiť na slabom ohni, pomiešať až vtedy keď vidíte, že z dola sa začína roztápať. |
 |
Do karamelu som priliala rozpustenú heru a salko. Karamel sa samozrejme zmenil na skalu, ale to neohrozilo moje odhodlanie. Ani hera sa nevárila moc priateľsky, separovala sa od ostatných a odmietala komunikovať. Nevzdávala som sa a miešala a miešala a miešala... Po chvíľke sa karamel začal roztápať a hera prestala odporovať a všetko sa krásne spojilo. |
 |
Nadšená svojim úspechom som tam šupla orechy a kandizovanú pomarančovú kôru. Celé som to ešte varila, kým to nebolo tak husté, že pri každom priemiešaní som videla dno woku. |
 |
Odstavila som zmes, nechala ju vychladnúť tak, aby veľmi netiekla a vlažnú natrela na oblátky. Na vrch položila opäť oblátky a zaťažila knihami na celú noc. Niekde medzi chladnutím zmesy a nadávaním na malé oblátky mi zdochol mobil, takže vidíte až finálnu fotku z rána. :) |
 |
No a takto nejak vyzerajú časti, ktoré som obkrájala :) Ostatné nekrájam, lebo by sa to zožralo už teraz :) |