Extra smotanové šťavnaté francúzske zemiaky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

zemiaky, slovenská točená saláma (klobása), 6 vajec, 4 kyslé smotany, jeden tavený syr v črievku, soľ, maslo

POSTUP PŘÍPRAVY

Pridávam ďalší recept na francuzáky, možno vyskúšate aj tieto moje. :)

Potrebovala som niekoľko pokusov, kým som zostala stáť na tejto variante, ale musím povedať, že takto sú najlepšie, šťavnaté, rýchle, jednoducho veľmi chutné!! :)

Prvá vec, v ktorej sa líši môj recept od tých ostatných je, že ja plech vôbec nevymasťujem, ani nevysypávam múkou, strúhankou. Neskôr zistíte prečo :) Zemiaky vopred nevarím, len ich ošúpem a nakrájam na čo najtenšie plátky. Poukladám vedľa seba a osolím.
V ďalšom kroku na zemiaky naukladám klobásu - pričom väčšinou použijem slovenskú točenú salámu, ale keďže je klobásové obdobie, tentokrát som použila klobásku :) Ale nedala som jej príliš veľa, je dosť výrazná.
Tri vajcia na tvrdo, mierne osoliť.
No a teraz príde tá najlepšia časť - 2 kyslé smotany v miske zmiešate s polovicou bambina a natriete ako ďalšiu vrstvu.
A ideme odznova - zemiaky, osoliť...
Vajíčka, osoliť. Áno, pred nimi má ísť ešte niečo mäsoidné, keď robím so salámou, tak dám ešte jednu vrstvu, ale s tou klobásou som to nechcela preháňať, preto som ju tentokrát vynechala :)
A opäť vrstva - dve smotany s polovicou bambina a navrch tenké plátky masla (preto som nevymasťovala plech, maslo sa roztopí a zanechá úžasnú maslovú chuť a vôňu).
Zakryjeme alobalom a do trúby. Pečieme zakryté asi 30 minút, dopekáme odokryté ďalších cca 20.
No a takto nejak by mali vyzerať na tanieri :) krásne zlaté na vrchu, chrumkavé zemiaky a plno, plno smotany. Výborné :) DOBRÚ CHUŤ!