Dusená červená kapusta na skaramelizovanej cibuľke, plus domáca knedľa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme: cca 800 g červenej kapusty, 2 ML soli, 1 veľká cibuľa alebo 2 malé, 3 PL kryštálový cukor, trocha oleja, 2 dcl vývaru alebo vody, šťava z 1/2 citróna...na zahustenie: 1 dcl vody, 2 ML solamylu a 1/2 ML domáca knedľa: 2 H mlieka /2 dcl/, 2 vajcia /žĺtka oddelíme a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh/, 2 ML soli, 2 ML petržlenová vňať, 2 rohlíky z predchádzajúceho dňa /opražené do chrumkava na plátku masla a 1 PL oleja/ a 400 g hrubá múka

POSTUP PŘÍPRAVY

...jednoduchá ale zato skvelá príloha k pečeným mäskám alebo kačičke ktorú zbožňujeme a receptík nájdete v mojich receptoch...
..na žiadosť jednej maminy pridávam i receptík na domácu knedľu varenú v hrnčekoch, mnohé ju určite poznáte /bola som doma nútena urobiť domácu lebo som si v obchodíku objednala knedle ale aj napriek tomu ako naschvál nedošli xixixi :o))/

..kapustu nakrájame v mixéri alebo ručne na malé kocky, poriadne osolíme cca 2 ML a premiešame necháme postáť takých 10 až 15 minút
...na oleji speníme do zlatista cibuľku, pridáme 3 PL kryšťalového cukru a poriadne ho skaramelizujeme za stáleho miešania...tá kombinácia vôni je úžasnááá
..pridáme osolenú a odstátu červené kapustu a poriadne premiešame a dusíme cca 5 minút, kapusta v spojení s karamelizovanou cibuľkou pustí šťavičku...a zalejeme najlepšie vývarom /hovädzím/ ak není tak vodou cca 2 dcl a premiešame a prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť do chrumkava či do mäkka ako to máte radi, samozrejme treba to občas premiešať
..keď je kapusta už krásne mäkká pridáme na zlepšenie chuti aj farby šťavu z pol citróna, premišame a zahustíme..
...zahustíme 1dcl vody s 2 ML solamylu a 1/2 ML mčk...premišame, necháme prevrieť krásne sa nám kapustička zahustí a podávame napríklad s kačičkou a knedľou
..brú chuť..a tá kombinácia knedlík, pečená kačka a kapusta je jedinečnááá.....
tu je receptík na domacu knedľu: z mlieka, žltkov, múky, soli a petržlenovej vňate vymiešame takú stredne husté masu, pridáme na masle a oleji oprážene na kocky rohlíky /trocha vychladené/, pridáme na záver tuhý sneh z bielkov, premiešame a vložíme do tukom vymastených a strúhankou vysypaných hrnčekov. Plníme do 2/3 hrnčeka. Vložíme do vriacej vody, hrnčeky by mali byť zaliate do 2/3. Varíme cca 20 - 25 minút, kontrolujeme špajlou. Lahunko sa vyberajú.
z tejto dávky mi vyšli knedle z 5 hrnčekov, zjedli sa vpriebehu jedného dňa so super pečenou kačičkou :o))