Pečená kačka KLASIKA - chutná a šťavnatá



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme: 1 kačka / ja som mala 2200 g/, soľ, mletá rasca, 2,5 dcl voda na podliatie

POSTUP PŘÍPRAVY

...absolútna lahôdka nielen na tieto chladné a mrazivé dni... mäso je krásne jemnučké, ľahučko sa samo odoberá od kosti a hlavne je super šťavnatá kačka :o)), odporúčam vyskúšať všetkým mlstným jazýčkom...podávame v mojom prípade s hrnčekov-ou knedľou a červenou kapustou...zaručene si pochutnáte a neoľutujete!

...mrazenú kačku položíme na pekáč a zo všetkých strán poriadne osolíme, netraba sa solenia vôbec báťe /vybrala som deň dopredu vo večerných hodinách/...soľ slúži ako korzervant, a aj rýchlejšie urýchly proces rozmrazovania... ...ja som jemne presolovala priebežne každé dve hodinky..
...rozmrazenú kačicu nasolíme zo všetkých strán a netreba zabudnúť aj na vnútro, to tiež poriadne nasolíme...ja osobne som aj napriek tomu vložila na noc rozmrazenú kačicu do chladničky.../poväčšinou sa kačica necháva nasolené na kuch. linke..každý nech zvolí spôsob aký chce/...ráno som kačicu poriadne opláchla, papierovými obrúskami poriadne vysušila, poriadne posolila zo všetkých strán soľou aj mletou rascou, rascou ani soľou nešetríme...
...takže prebytočnú kožu z krku dáme do pekáča chrbtom nadol, na ktorú položíme osolenú a rascou okorenenú kačku /koža slúži k tomu aby sa spodná aj vrchná časť chrumkavej kôrky ne spiekla a netrhla/..podlejeme vodou cca 1 cm od dna pekáča a prikryjeme alobalom, dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 st. /pečenie zhora aj zdola/, po 1 hodine alobal odoberieme a priebežne podlievame spečeným tukom..pečieme 30 minút z jednej strany, otočíme na prsia pečieme dalšícdh 30 minút, na záver otočíme a do chrumkava pečieme prsnú kožu pri 160 st...samozrejme za občasného polievania spečenou masťou
...po hodine pečenie a odkrytia alobalu vyzerá kačica asi takto...na tejto strane pečieme pri 200 st. za občasného polievania masťou
..po polhodinke otočíme na prsnú časť a pečieme do chrumkava cca 30 minút chrbátik...
..po pol hodine opäť pretočíme na chrbát a pečieme do chrumkava za občasného polievania masťou vrhnú časť kačice...pri 160 st....celková doba pečenie zhruba 2 a pol hodinky, ktoré stoja za to mlsanie
...podávame napríklad s dusenou červenou kapustou a hrnčekovou knedľou...prajeme príjemne maškrtenie, určite si budete všetky prsty oblízovať...brú chuť