Pardubické perníčky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cukor, soda BB, muka hladka chlebova, salajka, prasok do pernika alebo korenie do pernika, klinceky, skorica, anyz, med, dzem, vajicka, orechy alebo mak, cokolada

POSTUP PŘÍPRAVY

recept na pardubicky pernik: 1. den: SIRUP: 1 kg kryst. cukru nechame zovriet v 1/2 l vody, pridáme 1 malu lyzicku sody BB a nechame variť 5-8 minut. odlozime na druhy den.
2.den : CESTO:

2,2 kg hladkej muky t 650/ chlebova/

...40 g Salajka (je to ako prášok do peciva, violaju to aj jelenia sol, su to 2 balicky)

1 balicek prásku do pernika alebo korenie do pernika ( je to jedno, co tam date, skusala som )

1 polievková lyzica škorice

8 klincekov a a polievkova lyzica anyzu-potlct, mne sa to nikdy uplne nepodarilo, tak som dala viac toho korenia do pernika :DD

400 g medu

100 g džemu

4 vajicka

všetko riadne zmiesat so sirupom s 1. dna, ak sa cesto lepi na ruky, pridame este muku.
Nechame stuhnut do dalsieho dna.

3 . den : Cesto rozvalkat asi na 3 mm hrubku ( aj viac ),
vykrajovat lubovolne tvary ( ja robievam srdiecka, moc detailne tvary nerobim, lebo pri peceni sa to troska zdeformuje, ale srdiecka su pekne :D )
poukladat na vymasteny plech alebo na papier na pecenie, piect asi na 200 C 3-5 minut, podla toho ako pecie rura.

Zbytky cetsa upiect (asi dva plechy) a vychladnute pomliet na masovom mlyncekudo plnky.

PLNKA : Pomlete zbytky pomiesat s 3 dcl zomletych orechov alebo s makom, zabariť 0,5 l vriacej vody , pridat 3 dcl džemu, moze byt aj viac. ak je plnka moc husta, pridat vodu.
Plnkou zlepime perniky a hotove polejeme cokoladou.
z tohto mnozstva je asi 400-500 ks. dobre zabalene v alobale vydrazia aj rok