Vianočné opekance



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

0,5 kg polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 1 vajce, 2 kávové lyžičky cukru, 2 kávové lyžičky soli, 2 polievkové lyžice oleja, 500 ml mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy nasypeme múku, urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie,pridáme k droždiu cukor a teplé mlieko (1dl mlieka) a trocha zmiešame s múkou,necháme postáť,aby nám vznikol kvások. Potom pridáme vajce, soľ a mliekom zapracujeme hladké cesto. Nakoniec doňho vmiesime olej. Hladké cesto pomúčime a prikryjeme utierkou. Cesto necháme stáť na teplom mieste asi 1 hodinku. Cesto dáme na pomúčenú tablicu a "štamperlíkom" vykrajujeme opekance,ktoré ukladáme na papier na pečenie na plech.Pečieme dozlatista.

Do misy nasypeme múku, urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie,pridáme k droždiu cukor a teplé mlieko (1dl mlieka) a trocha zmiešame s múkou,necháme postáť,aby nám vznikol kvások.
Keď je kvások hotoví pridáme vajce, soľ a teplým mliekom zapracujeme hladké cesto.
Mlieko pridáme podľa potreby tak,aby nebolo cesto príliš riedke ani príliš husté.Nakoniec doňho vmiesime olej.
Hladké cesto pomúčime a prikryjeme utierkou. Cesto necháme stáť na teplom mieste asi 1 hodinku.
Cesto dáme na pomúčenú tablicu a "štamperlíkom" vykrajujeme opekance,
ktoré ukladáme na papier na pečenie na plech.Pečieme dozlatista.
Upečené opekance varíme do mäkka vo vriacej vode, potom ich scedíme. V plechovej mise alebo hnrci si roztopíme 125 g masla, pridáme trocha postrúhaného syra alebo bryndzu, zamiešame, opäť pridáme syr alebo bryndzu a podávame na stôl. Prajem už len krásny advent a požehnané vianočné sviatky...