Pralinky z arašidového masla



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g arašidového masla, 57 g nesoleného obyčajného masla, 1/4 ČL morskej soli, 1/2 ČL vanilkového extraktu, 230 - 400 g práškového cukru (závisí od hustoty arašidového masla a vymiešanej hmoty), ... Na polevu: 250 g čokolády na varenie a 25 g tuku (cery)

POSTUP PŘÍPRAVY

Celý víkend som pralinkovala, a aby som to neprehnala s množstvom, rozhodla som sa urobit tieto pralinky len z tretinovej dávky. Nakoniec ich bolo málo. Arašidové pralinky boli výborné...zas a znova sa začínam namotávať na chuť arašidového masla. Zvyšky z fľaše som vyjedla lyžicou ,)

Do misky, vhodnej do MW, dáme arašidové maslo, obyčajné maslo a soľ a vložíme na chvíľu do mikrovlnky. Ohrievame, kým maslá nezmäknú, trvá to len pár sekúnd. Do misky pridáme vanilkový extrakt a práškový cukor a vymiešame hmotu s hustotou cesta. POZOR: Odporúčam použiť hustejšie arašidové maslo, napríklad tuším slovenský výrobok - maslo s bielym vrchnákom, ktoré predávajú v chladiacom boxe v sieti Terno. Ja som použila jemné a príliš krémové maslo z Marks and Spencer. chuťovo je lahodné, ale príliš mäkké, takže som minula oveľa viac cukru ako je v recepte. Hmota bola dlho velmi mäkká a nedali sa z nej tvarovať pekné guličky ani po stuhnutí hmoty v chladničke, či v mrazničke. Cukor som pridávala na viackrát, kým som získala tú správnu hustotu.
Vypracovanú hmotu odložíme do chladničky, prípadne aj mrazničky aspoň na hodinu, aby stuhla. Potom z nej tvarujeme guličky s priemerom 2,5 cm, uložíme na alobal alebo papier na pečenie a opäť dáme schladiť, pokojne aj do mrazničky.
Polevu si pripravíme tradične, rozpustením čokolády s tukom nad parou. Arašidové guličky vyberieme z chladničky, máčame ich do polevy a necháme stuhnúť na papieri. Pracujeme rýchlo, alebo na etapy, vždy si z chladničky vyberieme iba časť guličiek, lebo pri izbovej teplote mäknú a potom sa s nimi a s čokoládou zle pracuje. Hotové pralinky sú už dostatočne tuhé, takže dlhší pobyt pri izbovej teplote by im nemal uškodiť (teda, ak nebudú zrovna pri radiatore alebo sporaku ,-) )
Detail na hotové pralinky. Určené pre všetkých, ktorí majú radi nové, netradičné a neokukané chute.