Taglioline z červeného vína s pečienkami na sherry omáčke



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 2 menšie porcie: bordové cestoviny Taglioline Barolo (LIDL) - pol balíka (cca 150 g), 2 šalotky, 150 g kuracích pečení, 3 vetvičky tymianu, sherry paradajky, 1,5 - 2 dl sherry vína (alebo červené víno), soľ a čierne korenie, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Kúpili ste si v Lidli zaujímavé bordové cestoviny a neviete čo s nimi? Inšpirujte sa!

Taglioline s červeným vínom Barolo. Špecialita z Lidlu. Zaujímavé zloženie, okrem červeného vína obsahujú aj škoricu, klinčeky a muškátový oriešok + výťažok z červenej repy kvôli farbe. Vzhľadom na netradičné zloženie som chvíľu rozmýšľala, čo z nich uvarím. Dnes to padlo na tento recept, ešte jeden mám v zálohe.
Základné ingrediencie: cestoviny, pečienky a sherry paradajky.
Dve šalotky nakrájame nadrobno. Pečienky umyjeme, odstránime prípadné blany a žlčovovody, osušíme a nakrájame na stredne veľké kúsky.
V panvici zohrejeme 2 PL oleja, pridáme šalotku, ktorú krátko opražíme a hneď k nej pridáme aj nakrájané pečene a lístky z troch vetvičiek tymianu. Za stáleho miešania opečieme zo všetkých strán, aby sa pečienka zatiahla. Medzitým postavíme vodu na cestoviny.
Keď máme pečienku opečenú do svetlohneda ("zatiahnutú"), podlejeme ju asi 1,5 - 2 dl sherry vína a na stredne silnom plameni necháme redukovať. Približne po 4 minútach prisypeme umyté sherry paradajky a ďalej varíme, kým omáčka nezhustne.
Do vriacej vody dáme variť cestoviny.
Omáčku varíme, kým nezhustne a kým nezmäknú paradajky. Trvá to približne 10 minút. PRed dokončením osolíme a okoreníme.
Uvarené cestoviny (ktoré žiaľ stratia sčasti svoju farbu, ale chuť nie) scedíme a pridáme k omáčke do panvice. Dôkladne premiešame a ihneď podávame.
Cestoviny naložíme na tanier, ozdobíme vetvičkami čerstvého tymianu a podávame s tým vínom, ktoré sme použili pri varení. Pôvodne som chcela variť omáčku z červeného vína, ale nemala som žiadne načaté a otvárať novú fľašu sa mi nechcelo. Použila som preto sherry dezertné víno, ktoré mám bežne otvorené v chladničke. Výsledok ma veľmi milo prekvapil. Redukciou získala omáčka na intenzite, pečienky krásny skrehli a nabrali sladkastú chuť. Je to trošku netradičná úprava pečienok - nepoužila som ani majoran ani rascu... kto rád skúša nové chute, určite ho vzniknutá kombinácia milo prekvapí.