Kelový nákyp so smotanou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

hlávka kelu * kyslá smotana * 3 vajíčka * soľ * rasca * olej a strúhanka na dno formy * PRÍLOHA: dusené zemiaky

POSTUP PŘÍPRAVY

Keď mi niečo pochváli svokra, tak to už je naozaj úspech. Vďačím za to receptu, ktorý som vymyslela pri pohľade do našej chladničky - bola tam hlávka kelu, niekde v úzadí sa črtala kyslá smotana, v šuplíčkoch som objavila vajíčka, a v chladničkových dverách bolo červené víno, biele víno, whisky a koňak. Nechápem, kam sa podelo moje čučo za 28 Sk za liter!!! Maminky, tento recept je nízkotučný - ak použijete nízkotučnú smotanu a naozaj veľmi ľahký, vyhladnete za rovných 20 minút :-))), a papkáte čistú listovú zeleninku.

1. Kel oberte o všetky listy, umyte ich pod tečúcou vodou a vo veľkom hrnci uvarte. Ak sa oberaním listom dopracujete do stredu, nakrájajte kel na hrubšie plátky a uvarte ich v celistvom stave. Nevarte kel dlho, iba tak, aby boli najhrubšie listy mäkké.
2. Tortovú formu s odnímateľným okrajom vyložte alobalom a to z toho dôležitého dôvodu, aby nevytekala smotana s vajíčkami cez špáry vo forme. Žiadna s odnímateľným okrajom nedrží na sto percent. Na spodok dajte trocha oleja.
3. V miske si rozmiešajte kyslú smotanu s troma vajíčkami, osoľte, okoreňte a hlavne dovarte všetky listy.
4. Uvarené listy kelu vyberte z hrnca a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Potom začnete prekladať kel s kyslou smotanou. Na spodok dajte kelové listy, na to capnite 2-3 lyžice kyslej smotany rozmiešanej s vajíčkami a opakujte postup, pokiaľ nedomurujete nákyp až po vrch formy.
5. Takto nejako. Ak máte v chladničke tvrdý syr, kľudne nastrúhajte syr medzi jednotlivé poschodia kelového nákypu.
6. Vrch oblejte zvyšnou smotanou, zakryte alobalom a upečte. Piekla som ho asi hodinku pri teplote 220 stupňov. Potom nechajte vychladnúť. Netreba do úplného vychladnutia.
7. Formu s upečeným kelovým nákypom obráťte dole papuľou, odstráňte odnímateľný okraj a zbavte sa alobalu. Ozdobte čerstvou zeleninou a posypte bylinkami. Odkaz pre všetkých, ktorým sa jedlo zdá až príliš light: Kľudne ho zalejte majonézou alebo tatarskou omáčkou a zjedzte o polnoci pri telke.
8. Polovychladnuté krájam ako tortu a podávam s dusenými zemiakmi. Jedlo je výborné a nepriberiete ani gram. ODKAZ pre nemenovanú 47 kilovú Alexandru: "Saška, toto jedlo si môžeš urobiť aj Ty, ale nepridaj žiadne vajíčka ani kyslú smotanu a tobôž nie dusené zemiaky! Iba samotný kel. Nezabudni. Je to prospešné Tvojej krajšej a krajšej figúre, pri ktorej ma prechádza zrak!"