KRÉMEŠ s pravou krémešovou plnkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Lístkové cesto použite akékoľvek chcete. ***Ja som tentoraz spravila rýchle domáce od starej cukrárky z Gemera. ***** Do pravej krémešovej plnky sa nedáva vôbec maslo ani žiaden tuk!! S maslovou plnkou sú to rôzne krémešové obmeny, výnimkou je medový krémeš tam maslo patrí/.*****Ponúkam vám naozaj výbornú plnku, aká sa používa u nás na Gemeri. Samozrejme, každá gazdinka dáva iný pomer mlieka, pudingu, cukru atď. Nám sa osvedčil tento recept.** ****************************************************************************** CESTO: 0,5 kg hladkej múky***500 g Hera***9 PL kyslého mlieka-napr.acidko Sabi plnotučné***štipka soli******** zo surovín vypracujeme cesto a necháme odstáť 12 hodín, najlepšie cez noc. Na prípravu krémeša na veľkom plechu, je potrebné dávku zdvojnásobiť. Pečieme na obrátenom plechu obliatom studenou vodou alebo na pečiacom papieri pri teplote 210 - 220°C cca 15 - 20 min záleží od rúry. Vidličkou popichám len spodný plát, vrchný je krásny, keď je takto nafúknutý. Upečené cesto sa krásne oddelí od plechu.Keď si netrúfate, upečte ho na papieri.Podoberieme ho dlhým cukrárskym nožom a až letné zošuchneme z plechu, horúce by sa nám polámalo, je veľmi krehučké. ******************* Môžeme ho použiť aj na šatôčky a rožky s náplňami. Vrchný krémešový plát pokrájame na štvorce a naukladáme na plnku. ************************************* Je to veľmi starý recept od cukrárky Marinény z Muráňa. ***************** PLNKA: 1 liter mlieka*** 150 - 200 g cukru*** 1 vanilkový cukor*******5 - 6 vajec***1 balenie vanilkového pudingu Oetker alebo zlatý klas*** 4 - 5 PL polohrubej múky**********Z mlieka, vanilky, polovice cukru, múky, žĺtok a pudingu uvaríme kašu. Ešte do horúcej, ale nie hneď po stiahnutí z ohňa, počkáme cca 5 - 10 min zľahúčka a postupne vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov, št.soli a zvyšnej polovice cukru. Sneh sa trochu zrazí, aby po vychladnutí krém nezostal riedky, čiže tak to má byť. Plnka je ľahká a natrasená, sú v nej akoby bublinky. ************ Ja zvyknem robiť plnku z 1,5 litra mlieka a samozrejme k tomu prispôsobím ostatné prísady. ******** Odfotený krémeš je pokrájaný ešte teplý, preto rez nie je hladký, hoci v tomto prípade ani úplne nebude, pretože plnka nestuhne "na glej" . *****Ešte taký tip: ak chcete mať peknú žltú plnku a žĺtka z vajíčok sú bledé / a to platí aj v prípade, keď pečiete piškótu/ pridajte na koniec čajovej lyžičky kurkumu, nemajte strach, kurkuma nijako plnku ani piškótu neochutí / ************* ********* Najlepšie je večer upiecť a konzumovať ho na druhý deň - je taký pekný celistvý a cesto sa nedrobí. Dobrú chuť prajem!

POSTUP PŘÍPRAVY

***