Čokoládové lanýžové pralinky s koňakom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

70 ml smotany na šľahanie, 100 g masla, 60 g práškového cukru, 200 g čokolády s čo najvyšším podielom kakaa, 1 PL koňaku (prípadne iného alkoholu - brandy, kahlúa...), plnotučný kakaový prášok na obaľovanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto je v podstate základný recept na belgické pralinky (česky: lanýže, ang. truffles). Zo vzniknutej hmoty sa môžu tvarovať guľočky rovnakej veľkosti, ja som sa však rozhodla pre tento tvar, ktorú presne vystihuje slovo "lanýžové" v názve. Svojim tvarom totiž pripomínajú lanýže (truffles, po slovensky: hľuzovky) čerstvo vykopané zo zeme.
Vzhľadom na použitú kvalitnú horkú čokoládu a kakao, odporúčam tieto pralinky najmä milovníkom horkej čokolády. Mliečnočokoládo-milovníkom nemusia príliš chutiť.

Obrázkový postup nemám nafotený, lebo vo finále prípravy je to trošku špinavá práca, takže som s rukami nemohla chytiť foťák. Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme maslo a cukor a zohrievame dovtedy, kým sa maslom s cukrom nerozpustia. Neustále miešame. Rozpustenú zmes odstavíme, nalámeme do nej čokoládu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Do čokoládovej masy pridáme 1 PL koňaku, premiešame a necháme v chlade do druhého dňa. POZOR: alkoholu nedávajte viac ako 1 PL aj keď vás to bude lákať. Hmota by nestuhla a nedali by sa z nej tvarovať pralinky.
Z vychladnutej a stuhnutej hmoty vykrajujeme lyžicou menšie kúsky, ktoré tvarujeme buď do guličiek, alebo to nepravidelného podlhovastého tvaru podobnému lanýžu. Obaľujeme v plnotučnom kakae, ktoré sme si predtým preosiali na tanier alebo kus papiera. Prebytočné kakao oklepeme a pralinky odložíme do chladničky. Okrúhle pralinky môžeme uložiť do papierových košíčkov.