
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
INGREDIENCIE: Na cesto: 250 g polohrubej múky, 1 ČL kypriaceho prášku, štipka soli, 150 g masla, 125 g práškového cukru, 1 tobolka pravej vanilky, 1 vajce. Na potretie a posypanie: 50 ml vaječného likéru, jemný kryštálový cukor
POSTUP PŘÍPRAVY
POSTUP:
1. Múku zmiešame s kypriacim práškom a soľou. Pridáme nakrájané studené maslo, práškový cukor, vajce a kaviár z pravej vanilky. Všetko spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré vložíme do mikroténového sáčku a dáme aspoň na pol hodiny do chladničky.
2. Vychladbnuté cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske na hrúbku cca 4 mm. Z cesta vykrajujeme stromčeky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 175°C cca 10 minút.
3. Keď stromčeky vyberieme z rúry, ešte teplé ich natierame vaječným likérom a hneď ich aj posypeme cukrom. Chutia skvele a úžasne voňajú!
POZNÁMKA:
Z tejto dávky vyjde asi 90 stromčekov = cca 3 plechy.
Stromčeky pečte len tak do zlatiska, nenechajte ich zhnednúť - sú potom už moc suché. Kľudne ich môžete likérom potrieť viac krát - získate tak mäkkšie a voňavejšie vianočné pečivo.
![]() |
stromčeky pred vložením do rúry... |
![]() |
...a čerstvo vybrané z rúry, potreté likérom a posypané cukrom... |