Úžasné koláče plné tvarohu a lekváru

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g polohr. múky, 3,5 dcl teplého mlieka, 50g droždia, 5 ČL kryšt.cukru, 1ČL soli, 1 dcl oleja Plnka : 2 hrudkové tvarohy, l vajce 20 dkg kryšt.cukru, l vanilka, cca 2O ks okrúhlych piškót. Lekvár podľa vlastného výberu -mal by byť tuhší- u nás ide najviac lekvár z čiernych ríbezlí, ale dobrý je aj slivkový alebo jahodový. V tomto koláči je množstvo tvarohu a vnútri džem až po okraj koláča, nemusíte sa k nemu prehryzť cez suché cesto......mňam
POSTUP PŘÍPRAVY
+++
 |
Preosejeme si múku a pridáme 1 ČL soli |
 |
Kvások si pripravíme z asi 2 dcl teplého mlieka + 5ČL kryšt.cukru a 5O g droždia |
 |
Do múky so soľou pridáme vykysnutý kvások, zbytok teplého mlieka, 1 dcl oleja, premiešame trochu varechou a potom domiesime rukou. Najprv sa vám to bude zdať riedke, ale po vymiesení je to akurát. Môžte pri miesení ešte pridať 1-2 ČL oleja. Vymiesené cesto posypeme hrsťou polohr. múky a dáme vykysnuť na cca 30-45 minút. Aby to vyzeralo asi takto.... |
 |
Cesto vyklopíme na múkou vysypanú dosku - ja to robím priamo na pracovnej doske a rukami cesto roztlačíme asi na 25x30 cm a vykrajujeme buchty s pohárom s priemerom asi 5 cm tak, ako vidno na obrázku- t-j. nemusia to byť celkom pekné krúžky, ale výjde Vám ich 18 ks. T.j. po 9 ks na 2 plechy. |
 |
Rukami každý krúžok trochu roztlačíme |
 |
Do stredu máme kopcom ČL lekváru- ako som už písala radšej tuhší, ale pozor, musí byť v stave,aby sa dať roztlačiť prstami, nesmie byť vysušený ako hrudka |
 |
Neviem ako by som popísala tento úkon, ale skúsim. Cesto zdvihnete z dosky, prstami podvihneme zospodu stred a okraj prehnete smerom dozadu. Tým sa roztiahnu okraje koláčika natenšie.
Robí sa to obomi rukami, ale ja som jednou musela fotiť |
 |
Buchtu položíme na dosku, spojíme všetky štyri rohy a urobíme z toho takúto buchtičku, ktorú potom otočíme naopak a položíme na olejom vymazaný plech- tak, aby boli 3x3 buchty na jednom plechu |
 |
Toto je veľmi dôležitý úkon. Otočenými spojenými prstami každú buchtu roztlačíme takto.... |
 |
a ešte takto ....... Potom okraje každej buchty potrieme rozšlahaným vajcom s 1 ČL oleja |
 |
Kým nám cesto v miske kysne, pripravíme si plnku - t.j. zmiešame tvaroh + vajce + do toho nastrúhame cca 2O ks okrúhlych piškot.(aby tvaroh netiekol). Cukor a vanilku pridáme až vtedy, keď už máme pripravené buchty na plechu a sú dookola potrené vajcom. |
 |
Plnku dobre vymiešame a rukami formujeme tvarohové guľky s priemerom asi 3 cm a kladieme ich na stred buchty. |
 |
Vidličkou potom guľku roztlačíme na buchte - tým sa trochu zväčší aj priemer buchty. Plnka bude mať hrúbku asi 1 cm - mňam.
Takto pripravené buchty posypeme škoricou , vidličku zabodneme do buchty v mieste tvarohovej plnky asi 2x tak,aby sa vidlička dotkla plechu - nebojte sa, lekvár Vám nevytečie. Robí sa to vraj na to, aby z buchty mohla pri pečení unikať para( informácia od starej gazdinej, ktorá ma tento recept naučila) |
 |
Pečieme na 180 -200 st.C. A takto vyzerajú hotové |
 |
No a toto je dôkaz, že ten lekvár je naozaj v celej buchte a nie len v strede
Prajem dobrú chuť a verím, že to bude aj Váš najobľúbenejší kysnutý tvarohovo lekvárový koláč.
My tieto koláče súkromne voláme Holecovské koláče, lebo recept mám od pani Holecovej - svokry mojej dobrej priateľky. |