POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg hladkej múky + 30dkg /bokom na pridanie do cesta - podľa tuhosti/, 1kg prášk.cukru, 8-10vajec /podľa veľkosti/, 6-8ČL zázvoru kopcom /podľa chuti/, 1ČL sóda bikarbóna, citrónová kôra z 2 citrónov.
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept, ktorý uvádzam je starý recept z Brezovej pod Bradlom.
Zázvorníky sú krajová záležitosť, a recept sa časom, a samozrejme aj ľudmi menil.
Ja osobne ich milujem, nielen na Vianoce, ale aj počas roka.
Ideálny je však v zimnom období, k horúcim nápojom a zázvor dodáva krásnu arómu a organizmu "životabudič".
Prísady si dáme do veľkej misy. Ak máte veľké vajíčka stačí 8ks. Ak máte radi zázvor dajte tých 8 kopcom lyžičiek.
Zamiesime v miske, potom dáme na dosku a vypracujeme tuhé cesto.
Rozdelíme na štyri kusy.
Vyvaľkáme na hladko na výšku 7mm, vykrojíme a obrátene položíme na plech vystlatý papierom na pečenie.
Typický tvar zázvorníkov je taký ako vykrajovátka na detailnej foto, ale môžete vykrojiť aj inými :-))
Zázvorníky necháme na plechoch "presušiť" a pečieme na druhý deň.
Teplovzdušná rúra 200 stupňov cca 10 minút. Nemali by zhnednúť.
Výška vyvalkaného cesta je dôležitá, ako aj dĺžka pečenia, tak ako u medovníkov, aby neboli tvrdé.
Dobrú chuť:-)))
Do veľkej misy dáme 1kg múky, tých 30 dkg necháme bokom, keď bbude treba pridať do cesta. aby bolo tuhšie ... pridáme cukor a vajcia... |
.......prisypeme sódu bikarbónu a zázvor, zmiešame v mise a potom na doske vpracujeme tuhé cesto... |
cesto rozdelíme na časti... |
Vyvaľkáme cesto na 7mm, radšej vyššie ako nižšie :-)) toto sú originál vykrajovátka na zázvorníky :-)) |
vykrojené poukladáme na plech obrátane... |
..ak nie sú originálne tvary vykrajovátok, stačia aj "novšie" tvary... |
...upečené... |
"kvetinkový" tvar, ale chuť stále zázvorníková :-))) |