Ovocné rolády a la EVULQA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Svetlá piškota: 4 vajíčka, 4 PL polohrubá múka, 4 PL kryštálový cukor.............Kakaová piškota:4 vajíčka, 3 PL polohrubá múka, 1 PL kakako, 4 PL kryštálový cukor ..................Ďalej : jahodový a mandarinkový kompot, jahodové a mandarinkové želé ( dá sa nahradiť jedlou želatínou ) .......... Plnka madarinková: 200g masla, 200g práškový cukor, 1 zlatý klas, šťava z mandarinkového kompotu............Plnka jahodová: 200g masla, 200g práškový cukor, 1 zlatý klas, šťava z jahodového kompotu............Dve umelohmotné trubky, čokoládová ryža, kokos

POSTUP PŘÍPRAVY

Najprv si pripravíme želé s jahodami a mandarínkami a to tak, že želé zalejeme 100 ml vody, dáme na 1 min do mikrovlnky, keď sa želé rozpustí, dolejeme ešte 100ml vody a necháme vychladnúť. Tak isto pripravíme jahodové želé. Ak by sme robili z jedlej želatíny, tak miesto vody použijeme šťavu z kompotu. Keď je želé vlažné pripravíme si trubky ( vysvetlenie na koci textu ), do ktorých natlačíme ovocie a zalejem želatínou, uzavrieme a necháme stuhnúť. Toto som si pripravila deň skôr. ............Piškoty: do vyšťahaných bielkov pridáme cukor a vyšľaháme tuhú penu, pridáme žltka a jemne vmiešame. Nakoniec pomaly vmiešame múku. cesto vylejem na papierom vyložený plech a upečieme asi 12-15 minút na 180-200°C. Kakaovú piškotu pripravíme rovnako, len si najprv zmiešame múku s kakaom, presitkujeme a tak pridáme do žltkovej masy.............Scedíme jahody a mandarinky......Plnky: do šťavy z mandarínok dolejeme vodu, aby sme mali 300ml tekutiny, vmiešame zlatý klas a uvaríme puding. Tak isto pripravíme aj jahodový puding. Ak použijeme šťavu na želatínu, tak pripravíme puding z klasického pudingu podľa pužitého ovocia. Vymiešame maslo s cukrom a spojíme s vychladeným pudingom.
Svetlú piškotu natrieme jahodovou plnkou, asi 1/2 necháme na potretie, na kraj položíme želé a zrolujeme. Roládu potrieme druhou polovicou plnky , posypeme kokosom. Kakaovú piškotu natrieme mandarinkovou plnkou, asi 1/2 necháme na potretie, na kraj položíme želé a zrolujeme. Roládu potrieme druhou polovicou plnky , posypeme čokoládovou ryžou.

Tieto roládky mi už dlho vrtali v hlave , ako ich urobiť tak, aby vo vnútri bolo ovocie obalené želatínou, a aby bolo cez roládku vidieť na druhú stranu, až kým mi nezvýšili umelohmotné trubky z marcipánu, ktorý mi poslala sestra z Anglicka. Ale myslela som aj na tie z Vás, ktorým by sa rolády pozdávali a chceli by ste ich skúsiť, ako by sa dali tieto trúbky nahradiť. nabudúce by som skúsila aj ja asi radšej rurku, čo ostane z alobalu, alebo z portavinovej folie, alebo by som si kúpila tácku na grilovanie , zrolovala, zlepila lepiacou páskou , aspoň by sa to ľahšie vyberalo ako mne. Tak poďme na to do obrázkového postupu.

dve trubky, čo mi ostali z marcipánu, ja som si ich uzavrela na koncoch vrchnákmi od mineráliek, až som sa čudovala, ako presne sadli. Keď budem nabudúce robiť do šúľku z alobalu, ten asi najprv rozstrihnem po dlžke , vysteliem potravinovou foliou a zlepím, aby sa mi ľahšie vyberalo želé a aby sa vlastne neprilepilo z pepierovému šúľku. Len treba rátať s tým, že bude hrubší. Ešte by som upozornila, že trubky majú byť asi tak dlhé ako je plech.
želé zalejeme 100 ml vody a dáme do MW
scedíme mandarínky a jahody tiež, len som ich nefotila, lebo keď som ich zbadala , mala som dosť, neboli pekne červené, to že boli malinké mi zas vyhovovalo. Šťavy si necháme !!!!!!!!!
naplníme trubky ovocím a zalejeme vychladnutým želé
nie veľmi tesno , aby sa tam dala naliať želatína
postavíme do pohára, aby nevytiekli a dáme vychladiť, najlepšie do druhého dňa, ale stačí aj hodinka
oddelíme bielka a žltka, do vyšľahaných bielkov pridáme cukor a vyšľaháme tuhú penu
do bielkovej peny pomaly vmiešame žltka
nakoniec jemne vmiešame múku, vylejeme na papierom na pečenie vyložený plech , pečieme 12-15 min. na 180-200°C
po upečení stiahneme papier, ale nevyhodíme ho , uložíme spolu s piškotou na čistú utierku, spolu zrolujeme a necháme vychladnúť
Na kakaovú piškotu si zmiešame múku s kakaom , presitkujeme a piškotu si ďalej pripravíme rovnako ako svetlú
upečená kakaová piškota
tak isto zrolujeme ako svetlú piškotu
zo zlatého klasu a šťavy z kompotu uvaríme puding jahodová aj mandarinkový, za občasného miešania, aby sa nám neurobili hrudky vychladíme
vyšľaháme maslo s cukrom a postupne vmiešame mandarinkový puding
kakaovú piškotu roztočíme, jednu polovicu krému natrieme piškotu, na jeden kraj vytlačíme z tuby mandarinkové želé
a znova zrolujeme
roládu potrieme druhou polovicou krému, ja som po celej dlžke urobila stierkou ryhy a na vrchu som posypala čokoládovou ryžou
asi takto,ale ozdobiť si môže každý podľa svojho gusta
na jahodovú roládku si do vyšľahaného masla pridáme jahodový puding
sveltú piškotu roztočíme , potrieme jednou polovicou jahodového krému, vytlačíme jahodové želé a znovu zrolujeme
roládu potrieme druhou polovicou krému
posypeme kokosom
a pekne spolu