Jablkový koláč s chrumkavou orechovou posýpkou.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 200g polohrubej múky, 100g masla masla alebo tuku na pečenie, 1 PL práškového cukru, 1 vajce, štipka soli...Plnka: 400g očistených a jadrovníkov zbavených jabĺk, škorica, 2-3 PL kryštálového cukru, 1 PL masla alebo tuku, 2-3 PL Zlatého klasu alebo škrobu...Posýpka:100g hrubej múky, 40g mletých orechov, 80g práškového cukru, 50g masla + 1 PL masla
POSTUP PŘÍPRAVY
postup:
 |
Začneme s plnkou, pretože sa varí a musí chladnúť. |
 |
Jablká nastrúhame nahrubo, presypeme do kastrólika, v ktorom sme rozpustili maslo alebo tuk, pridáme cukor a škoricu...Necháme prikryté podusiť, ale nepodlievame!, jabĺčka si pustia šťavu samé... |
 |
...takto vyzerajú jabĺčka po udusení.. |
 |
Teraz si dáme Zlatý klas /ktorý môj manželík zabudol kúpiť, napriek tomu, že ho mal napísaný v zozname/ a tak môže byť aj škrob, rozmiešame ho v trošičke vody a vmiešame do jabĺčok. Hneď odstavíme /už nevaríme/ a dáme vychladnúť - mne sa osvedčil balkón /pokiaľ neprší/. |
 |
Potom si pripravíme posýpku... |
 |
Najskôr si zmiešame sypké suroviny... |
 |
...potom pridáme aj maslo alebo tuk a mrvíme medzi prstami, kým sa nespraví asi takáto zmes na posypanie. Odložíme si do chladu, aby nezvlhla a zostala sypká. |
 |
A ideme na cesto... |
 |
Sypké suroviny si dáme dna dosku, v strede si urobíme jamku, vyklopíme vajíčko a nasekáme maslo alebo tuk. Všetko spolu vymiesime. |
 |
Potom si posypeme dosku polohrubou múkou a vyvaľkáme /veľkosť okrúhlej koláčovej torty alebo väčšej tortovej formy/. |
 |
Formu si vymastíme, cesto opatrne prenesieme a vyložíme ním aj steny formy, zbytok cesta odstránime... |
 |
Natrieme vychladnutú plnku /nemusí byť úplne studená, stačí ak bude vlažná/. |
 |
Posypeme vrch koláča. Posýpku mrvíme medzi prstami a snažíme s po celom povrchu sypať rovnomerne, k sa to nepodarí na prvý krát, stačí zľahka prstami posýpku rozprestrieť na celý koláč, /pri pečení vytvorí chrumkavú krustu/. |
 |
Zostala nám ešte 1 PL masla. Toto maslo nakrájame na vločky a tie poukladáme na vrch koláča. Teraz môžeme piecť: na 180 stupňov, asi 25 - 30 minút. Povrch má byť zlato-karamelový, aby bol pekne chrumkavý... |
 |
Tak, každému kto vyskúša, prajem dobrú chuť... |