Jablkový koláč s chrumkavou orechovou posýpkou.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 200g polohrubej múky, 100g masla masla alebo tuku na pečenie, 1 PL práškového cukru, 1 vajce, štipka soli...Plnka: 400g očistených a jadrovníkov zbavených jabĺk, škorica, 2-3 PL kryštálového cukru, 1 PL masla alebo tuku, 2-3 PL Zlatého klasu alebo škrobu...Posýpka:100g hrubej múky, 40g mletých orechov, 80g práškového cukru, 50g masla + 1 PL masla

POSTUP PŘÍPRAVY

postup:

Začneme s plnkou, pretože sa varí a musí chladnúť.
Jablká nastrúhame nahrubo, presypeme do kastrólika, v ktorom sme rozpustili maslo alebo tuk, pridáme cukor a škoricu...Necháme prikryté podusiť, ale nepodlievame!, jabĺčka si pustia šťavu samé...
...takto vyzerajú jabĺčka po udusení..
Teraz si dáme Zlatý klas /ktorý môj manželík zabudol kúpiť, napriek tomu, že ho mal napísaný v zozname/ a tak môže byť aj škrob, rozmiešame ho v trošičke vody a vmiešame do jabĺčok. Hneď odstavíme /už nevaríme/ a dáme vychladnúť - mne sa osvedčil balkón /pokiaľ neprší/.
Potom si pripravíme posýpku...
Najskôr si zmiešame sypké suroviny...
...potom pridáme aj maslo alebo tuk a mrvíme medzi prstami, kým sa nespraví asi takáto zmes na posypanie. Odložíme si do chladu, aby nezvlhla a zostala sypká.
A ideme na cesto...
Sypké suroviny si dáme dna dosku, v strede si urobíme jamku, vyklopíme vajíčko a nasekáme maslo alebo tuk. Všetko spolu vymiesime.
Potom si posypeme dosku polohrubou múkou a vyvaľkáme /veľkosť okrúhlej koláčovej torty alebo väčšej tortovej formy/.
Formu si vymastíme, cesto opatrne prenesieme a vyložíme ním aj steny formy, zbytok cesta odstránime...
Natrieme vychladnutú plnku /nemusí byť úplne studená, stačí ak bude vlažná/.
Posypeme vrch koláča. Posýpku mrvíme medzi prstami a snažíme s po celom povrchu sypať rovnomerne, k sa to nepodarí na prvý krát, stačí zľahka prstami posýpku rozprestrieť na celý koláč, /pri pečení vytvorí chrumkavú krustu/.
Zostala nám ešte 1 PL masla. Toto maslo nakrájame na vločky a tie poukladáme na vrch koláča. Teraz môžeme piecť: na 180 stupňov, asi 25 - 30 minút. Povrch má byť zlato-karamelový, aby bol pekne chrumkavý...
Tak, každému kto vyskúša, prajem dobrú chuť...