Jablkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

7 jabĺk, citrónová šťava z 1 citrónu, 16Og masla, 125g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, štipka soli, nastrúhaná kôra z jedného citrónu, 3 vajcia, 250g polohrubej múky, 2 lyžičky kypriceho prášku, 1- 2 lyžice mlieka, tuk na vymazanie formy, práškový cukor na posypanie, forma s priemerom 26cm

POSTUP PŘÍPRAVY

1, jablká ošúpeme, rozštvrtíme, odstránime jadierka a nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou
2, v panvici si rozpustíme trochu masla a platky jabĺk osmahneme a udusíme do mäkka, necháme vychladnúť
3, v miske rozšľaháme ručným šlahačom zvyšok masla, postupne pridávame cukor, vanilkový cukor, štipku soli a citrónovú kôru, po jednom pridávame vajcia a dobre ich zašľaháme
4, rúru medzitým predohrejeme na 200 C, zmiešame múku s kypriacim práškom a mliekom a vmiešame do vajec, až získame tuhé cesto, koláčovú formu vymažeme tukom, do nej nalejeme cesto a špachtlou urovnáme
5, plátky jabĺk kladieme tak, aby sa čiastočne prekrývali
6, pečieme 40-50minút, plyn 3-4, s cirkuláciou 180 C
7, upečený koláč necháme vychladnúť a pocukrujeme ho

pokrájané jablčka na plátky, poliate citrónovou šťavou
rozpustíme si trochu masla
udusíme do mäkka jabĺčka
šľahačom vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, štipku soli
pridáme citrónovú kôru
po jednom zašľaháme vajcia
pridáme múku s práškom do pečiva a mliekom až získame tuhé cesto
formu vymažeme maslom, nalejeme do nej cesto, poukladáme plátky jabĺk, ja som posypala aj škoricovým cukrom a dáme piecť
upečené