oškvarkové pagačiky s fotopostupom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hladkej múky, 3 ( á 250ml) kyslej smotany, 2dcl mlieka, 3 ML soľ ,4 dkg droždia( 1 kocka), 50 dkg mletých oškvarkov , 1 vajco na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

viď fotopostup

prísady : múka , droždie, soľ, kyslá smotana( treba 3, ale ja tu mám na fotke 4), mlieko, mleté oškvarky,
do teplého mlieka dáme 1ML cukru a kocku droždia, necháme vykysnúť
do veľkej nádoby dáme múku, soľ, pridáme vykysnuté droždie a kyslé smotany
poriadne vypracujeme cesto a vyložíme ho na pracovnú dosku a formujeme ho do bochníka. Prekryjeme utierkou a necháme oddychovať 10 min
po 10 min vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm
na vyvaľkané cesto rovnomerne rozdelíme mleté oškvarky
cesto poskladáme z ľavej strany 1/3, z pravej strany 1/3, od seba tiež na 2 x 1/3
po 30 min rozvaľkáme na 1 cm hrúbku
a znovu cesto poskladáme ...
...
....
cesto prekryjeme utierkou a ešte necháme kysnúť 2 x 30 min ( celkom 3 x 30 min), pričom po 30 min vždy vyvaľkáme a poskladáme
za 1 1/2 dostanem takéto krásne cesto
cesto vyvaľkáme na 1,5 cm hrúbku
nožom urobíme jemnú mriežku na povrchu cesta
začneme vykrajovať pagáče
vykrajované pagáče natrieme rozšľahaným vajcom
poukladáme ich na plech ( nie moc blízko k sebe) a pečieme pri teplote 190 asi 25 min ( do zlata)