Husárske gombičky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250 g masla * 2 žĺtky * 300 g hladkej múky * 100 g mletých orechov * 1 vanilkový cukor * 1/2 ČL citrónovej kôry * štipka soli * 80 g práškového cukru * hustý ríbezľový lekvár * práškový cukor na posypanie
POSTUP PŘÍPRAVY
Klasické koláčiky, ktoré nikdy nesklamú.
|
1. Z masla, žĺtkov, múky, orechov, vanilkového cukru, soli vypracujte pevné cesto. |
|
2. Cesto zabaľte do fólie alebo alobalu a nechajte ho 2 hodiny v chladničke. |
|
3. Z cesta tvarujte malé gulôčky, ktoré ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, |
|
4. Dcérka mi pomáhala, jačala šťastím, keď mohla vyhadzovať múku do luftu :-))) a "špiniť" si rúčky tvarovaním guličiek. Toľké šťastie v jej očkách sa nedá ani popísať. Spomínam si, keď nám takéto radosti umožnila naša nebohá babička - pamätám si na to doteraz... pravdepodobne ma to bude sprevádzať celým životom. |
|
5. A vyhadzujeme múku a vyhadzujeme.... to je radosti!!!!!! Nevadí, Laurinka, závesy operie pračka a žehlička vyžehlí! :-)) |
|
6. Koncom varešky alebo nejakou hračkou z detskej izby urobte do guličiek jamky. |
|
7. Jamky urobte trocha hlbšie, pretože gombičky pri pečení trocha narastú a sploštia sa. Upečte pri teplote 170 stupňov, naplňte lyžičkou džemu a posypte práškovým cukrom. |