Slané syrové chuťovky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g polohrubá múka, 200 g Hera, 100 g ementálu, 100 g Nivy, 50 g lučiny, štipka soli, múka na posypanie dosky, 1 vajce na potretie, na posypanie sézam, rasca

POSTUP PŘÍPRAVY

V prvom rade doporučujem robiť hneď dvojitú dávku, lebo prvá sa spapá pri chutnaní rovno z trúby :-) Aspoň u nás.
Na dosku preosejeme múku, pridáme nastrúhaný ementál a nivu, potom lučinu a zmäknutú Heru nakrájanú na malé kúsky, alebo tiež postrúhanú a štipku soli, ale naozaj len štipku, lebo syr je slaný dosť.
Potom vypracujeme hladké cesto. Potom už len rozdeliť cesto na niekoľko kúskov, aby sa mohli vyvaľkať. Doporučujem ostatné dať do chladničky a vždy jedno vyvaľkať asi na 0,5 cm a vykrajovať formičkami, aké nájdete. Pri vaľkaní treba dobre pomúčiť dosku, lebo sa cesto môže lepiť, netreba múkou šetriť.
Uložiť na plech na papier na pečenie, potrieť rozšľahaným vajíčkom, posypať sézamom, prípadne rascou a šup do trúby. Pečieme v rúre pri 240 stupňoch.
Ak by sa niekomu nechcelo vykrajovať, stačí nakrájať na tyčinky a hotovo.
Sú fakt super, vydržia dosť dlho, ak sa nespapajú.
Dobrú chuť :-)